Dodik: Primarno pitanje – riješiti se međunarodnog intervencionizma u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je primarno pitanje riješiti se međunarodnog intervencionizma u BiH, što je mnogo važnije za cijelu naciju i opstanak Republike Srpske nego sva galama opozicije u Srpskoj u vezi sa zaključcima Narodne skupštine u pokušaju njihovog izdajničkog pranja.

Dodik je naglasio da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske precizni i jasni i njihov cilj je da poboljšaju poziciju Srpske u pregovorima, razgovorima i odbrani Srpske, odnosno njenog etabliranja na pravi način.

On je istakao da zahtjev opozicionih poslanika za sazivanje posebne skupštinske sjednice zbog, kako su naveli, kršenja zaključaka parlamenta Srpske predstavlja licemjerje, jer su iz opozicije napuštali sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u ključnim momentima.

– Mi smo u ključnim pitanjima za odbranu Republike Srpske i to ne može niko da nam ospori. Ovo što sam ja zaradio, tu neku navodnu optužnicu, je isključivo zato što poštujem zaključke i odluke Narodne skupštine. To ne mogu da ospore – rekao je Dodik večeras za ATV.

On je naveo da je ključno pitanje u BiH pitanje imovine i da je ovo samo jedna stepenica da se dođe do toga da lažni visoki predstavnik nametne zakon i da kaže da imovina pripada BiH s ciljem obesmišljavanja Republike Srpske.

– Naš pristup je da nema razgovora o tome, to je završeno. U Ustavu BiH piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i da sve ono što nije isključivo dato BiH pripada entitetima. Završeno, nema dalje – poručio je Dodik i dodao da je u slučaju da Šmit proglasi zakon o imovini spreman na radikalne mjere.

On je naglasio da ono što radi opozicija u Srpskoj nije najvažnija tema, te da je bazično pitanje da li će se pristati na odluke koje donosi lažni visoki predstavnik.

– Opozicija ne reaguje – nije reagovala na to da je Republika Srpska ugrožena činjenicom da niko ne smije da se suprotstavi odlukama lažnog visokog predstavnika, neće da kaže da američki i britanski ambasador nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH – naveo je Dodik.

On je istakao da je za rješavanje pitanja međunarodnog intervencionizma u BiH potrebna borba, dok je opoziciji glavni cilj da jure Milorada Dodika.

– A ja sam mislio da je glavni cilj da branimo svi zajedno za Republiku Srpsku, svako sa svoje pozicije – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dio te borbe je u vezi i sa pričom o evropskim integracijama, pa je BiH iznenada dobila status kandidata, mada su ranije govorili da ne može da bude kandidat ako tu postoji visoki predstavnik.

– Sada je u izgledu, a to ne zbog nas, nego zbog Ukrajine, što je opet nepošteno, da će EU davati pregovarački status nekim stranama. U tom pregovaračkom statusu niko ozbiljan ne može da vidi da postoji institucija visokog predstavnika ili OHR-a u tom pogledu, pogotovo ovakve priče da neko nametne zakon, da bi zaštitio svoj lik, djelo i nedjelo, i ako ga ružno pogledaš i nećeš da radiš onako kako on kaže, onda moraš da ideš u zatvor. To je daleko teže pitanje za cijelu naciju i za opstanak Republike Srpske nego sve te galame opozicije u vezi sa zaključcima Narodne skupštine. Ovo sad je pokušaj njihovog izdajničkog pranja – ukazao je Dodik.

On je rekao da politički život u Republici Srpskoj i treba da se odvija na nivou Narodne skupštine, te da su u opoziciji sada vjerovatno shvatili značaj Skupštine, pa pokušavaju da privuku sebi neku pažnju.

Dodik je naveo da je pokušao da održi neku komunikaciju sa predsjednikom SDS-a Milanom Miličevićem vjerujući naivno u neku patriotsku dimenziju koju oni stalno pominju, te da ga je pozvao na sastanak, nakon kojeg se on poslije par dana ponašao drugačije.

– Njemu BN piše saopštenja – rekao je Dodik.

Prethodni članakVatrogasce u Banjaluci čeka besana noć: Požar u Celexu pod kontrolom, nema povrijeđenih
Naredni članakLavrov: U toku istraga nesreće sa Prigožinom – rukovodite se činjenicama, a ne zapadnim medijima