DODIK PREDLOŽIO POTPISVANJE SPORAZUMA O PUNOM SUVRENITETU BIH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na sastanku u Mostaru koalicionim partnerima podijelio Sporazum o punom suverenitetu BiH u kome se predlaže prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Predlaže se da predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDP-a potpišu navdeni sporazum.

Rečeno je da će se HDZ i SDP o sporazumu izjasniti do idućeg sastanka.

”U BiH je potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom”, stoji u Sporazumu koji je u posjedu Srne.

U Sporazumu se navodi da će Parlamentarna skupština na nivou BiH usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava BiH, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

”Pozivaju se potpisnice Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska da daju Izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije Visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma”, dio je Sporazuma.

Dalje se navodi da će Parlamentarna skupština BiH , Republika Srpska i Federacija BiHrelevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma  koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Savjeta za implementaciju mira, prestanak rada institucije Visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet BiH.

U Sporazumu se navodi da je Opštim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu, BiH ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, čime je potvrđen status Republike Srpske i Federacije BiH kao državotvornih entiteta.

”BiH je zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države”, navodi se u Sporazumu.

U Sporazumu stoji da BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što isključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa.

 

 

Prethodni članakNIKŠIĆ: SA STRANIM SUDIJAMA NE MOŽEMO U EU
Naredni članakOvo su proizvodi kojima će biti snižene cijene u Republici Srpskoj