Dodik: Oduzimanjem imovine od Republike Srpske želi da se dovede do njenog ukidanja

Od Dejtona do danas Republika Srpska izložena je nesnošljivim pritiscima međunarodne zajednice predvođenim kolektivnim Zapadom koji predvode SAD i Velika Britanija, što je potvrdila i Rusija koja je bila svjedok potpisivanja ovog sporazuma, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS povodom 28. godišnjice od potpisivanja Dejtosnkog mirovnog sporazuma.

On je rekao da se od tada do danas pokušava razgraditi RS, a da je ona jedina koja je pokazala funkcionalnost, za razliku od državne zajednice BiH, za koju je rekao da je pokazala da ne može da funkcioniše.

“BiH i danas gotovo da nema nijedan zajednčki imenitelj koji bi bio osnov održavanja bez međarodnog pritiska. BiH se nalazi u kolonijalnom statusu”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u Dejtonu RS dala ovlaštenja Jugoslaviji da u ime nje potpiše Dejton i na taj način da dobije međunarodni legitimitet i priznanje.

Rekao je da se pritisak najbolje vidi po pokušaju da se od RS uzme njena imovina, iako je, kako tvrdi, ranije i OHR utvrdio da je imovina entitetska, a ne državna.

Cilj je, prema njemu, da se na taj način dovede do nestanka RS, a da te procese provode SAD, Velika Britanija i neke zemlje EU.

“One su izgubile neku vrstu povjerenja Srba i srpskog naroda i naših institucija. Ja predstavljam dovoljnu većinu srpskog naroda koji je odlučio da vlast u RS izgleda baš ovako kako izgleda”, rekao je on.

On je ujedno čestitao krsnu slavu MUP-u RS Aranđelovdana, kao i svim građanima koji slave ovo slavu.

“Dejton je mrtav, ostale su samo krhotine”

Rekao je da su nadležnosti od RS otete, te da je politika bila prvo da se zaustavi prenos nadležnosti, te da je to urađeno, a da je naredni korak da se te nadležnosti ponovo vrate.

“Kolonijalna uprava predvođena Amerikancima na čelu s američkim ambasadorom služe se lažima, a laž ne može da bude politika. Lažnu politiku ne može da istrpi vrijeme i činjenice. Arogancija koju su iskazali dovela je do toga da imamo osnov za procjenjivanje odnosa s američkim osobljem ovdje i onim iz Britanije. Mi smo rekli da nijedan zvaničnik iz RS se neće sastati s tim osobljem jer podrivaju ustavni poredak BiH”, rekao je Dodik i optužio ih da diplomatski imunitet koriste kao zaštitu za razgradnju Dejtonskog sporazuma.

Rekao je da Ustavom BiH nije predviđeno postojanje OHR-a ni stranog miješanja, te da ta politika dovodi do razbijanja ustavnog potencijala BiH.

Naglasio je da se protiv RS vodi hibridni rat na političkom i finanijskom, kao i na svakom drugom planu, ali da to nije uspjelo jer je RS i dalje stabilna, te da je ona jedini subjekt u BiH koja je to mogla postići.

Strani faktor sa Zapada je optužio da su kreirali vlast u FBiH, a da je Kina odlučila da napusti PIC što je, kako tvrdi, delegitimiralo pristup međunaodne zajednice.

Za Dejtonski sporazum je rekao da je propao jer su ostale samo krhotine.

Rekao je da RS danas slavi dan međunarodnog priznanja, a ne Dejtonskog sporazuma.

“Nema razloga da se mi danas zadržimo na Dejonskom sporazumu i napravimo istu grešku koju je Srbija uradila nakon raspada bivše Jugoslavije do kraja je braneći a bila optužena da je razbija”, rekao je on.

Rekao je da je u BiH poremećen odnos snaga, i da je danas uspostavljen novi globalni svijet koji više ne predvodi Amerika.

“Nama se sviđa politika Kine, nemiješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja a želi s njima da radi investicije”, rekao je on, i optužio Zapad da ekonomski ucjenjuje svijet, naglašavajući da RS nije spremna da da svoju slobodu za kredit.

Srpska na meti “kolonijalne uprave u Sarajevu”

Rekao je da EU više nije isto što je bila nekad, a da je i njena budućnost neizvjesna.

Rekao je da RS treba da odbije evropski put ako to bude značilo smanjivanje njenih nadležnosti i dodao da RS ima taj kapacitet, te da je njena vlast zbog toga na meti “kolonijalne uprave u Sarajevu”.

Kristijana Šmita je optužio da je nelegitiman, da je imenovan nakaradno, i da je Aneks X propisao pitanje visokog predstavnika, te da ovaj aneks predviđa da visokog predstavnika biraju strane u BiH.

PIC je optužio da je neformalna grupa, posebno nakon napuštanja Kine i Rusije iz njenog sastava. Rekao je da nema Poslovnik o radu niti statut, te da se njegov rad zasniva na američkoj moći.

Rekao je da je RS došla do kraja svog strpljenja i da se došlo pred zid.

“Ja sam uvjeren da će RS izaći iz ove borbe osnažena s jasnim statusom i dodatno međunarodno prihvaćena. RS danas ima više prijatelja nego što je ikad imala na međunarodnoj sceni”, rekao je Dodik.

On je istakao da će epilog BiH biti njen raspad, na miran način bez sukoba.

RS, kako je rekao, ne planira nasilnu secesiju, ali da ne želi da bude vlastiti dželat i doprinese svojoj vlastitoj smrti.

Prethodni članakKordić o Novoj godini: Tražimo lokaciju prihvatljivu svima
Naredni članakSladić otkrio hoće li danas padati snijeg