DODIK: ODLUKA O POČETKU PREGOVORA SA EU PRIZNANJE SVIM GRAĐANIMA I POLITIČKIM SNAGAMA

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je odluku Evropskog savjeta o početku pregovora BiH sa EU, ocijenivši da je ta odluka priznanje svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

“Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.

“Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila”, napisao je Dodik na “Iksu”.

Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU, za Dodika pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja.

On je ocijenio da je BiH po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka.

“U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice. Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese.

Republika Srpska, kaže, neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

“Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da je pred svima u BiH još mnogo posla, da se danas dokazalo, a on neće odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode.

“Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama”, zaključio je Dodik.

Prethodni članakMišel: Današnja odluka ključni korak naprijed na putu BiH ka EU
Naredni članakSELAK: VELIKI ISKORAK ZA REPUBLIKU SRPSKU I BiH