Dodik o stenogramu: Njemačka misli da će kreditima kupiti slobodu i ukinuti Srpsku

Uobičajena je praksa da ja srpskim kadrovima dostavim stenograme i ne znam na koji je to način došlo u federalne medije, ali imajući u vidu da je bilo nekih izvoda koje su oni iznijeli, odlučio sam jutros da pustim cjelokupan stenogram sa sastanka sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom koji nije mali i ljudi imaju priliku da to pročitaju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je “/njemačka ministarka spoljnih poslova Analen/ Berbok lagala /državnom sekretaru SAD Entoniju/ Blinkenu” i da je, kako kaže, laž koja se iskaže na tako visokom nivou zaista velika laž.

– Oni pokušavaju da naprave predstavu oko obustavljanja sredstava. U stenogramu se vidi da sam ja pet puta tražio da oni to završe. Ali to nije jedini novac, mi imamo aranžmane, razgovarao sam i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji je rekao da je spreman da te projekte realizujemo. Mi imamo naše prijatelje – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se Zaracin pozivao na njihov Ustav, a da mu je on rekao da “Ustav BiH govori o suverenosti ove zemlje koju oni nešto zagovaraju”.

– Ali za svaku suverenu zemlju je zabranjeno miješanje u unutrašnje stvari, pogotovo ako je ona članica Ujedinjenih nacija. BiH je članica UN-a. Kako to da se Njemačka miješa u unutrašnje stvari? A šta vi to mislite, da ćete vašim kreditima kupiti našu slobodu i ukinuti Republiku Srpsku? Nećete. Šta mislite da ja treba da prihvatam vaš novac i da prihvatim Šmita? Eto neću. I šta sad? A onda ode Berbokova, zbog koje svi pričaju o krizi u Njemačkoj, da je privreda pala zahvaljujući njenoj politici, a ona kleveće Milorada Dodika u Vašingtonu – istakao je Dodik.

Prethodni članakEvo o čemu su razgovarali Dodik i Zaracin
Naredni članakU Španiji zaplijenjena 2,3 tone kokaina Balkanskog kartela