Dodik o reformi Izbornog zakona BiH “Pregovori propali, muslimani ne žele da obezbijede nikakva prava Hrvatima”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je očigledno da su pregovori o reformi izbornog zakonodavstva doživjeli fijasko, kao i da muslimani u BiH ne žele da obezbijede nikakva prava Hrvatima.

Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu naglasio da je to poruka i Srbima da budu oprezni na svakom pitanju i ne dozvole bilo kakvu neopreznost koja bi ih koštala gubitka prava i pozicije.

– Ambicija muslimana i političkog Sarajeva je da degradira kolektivna, odnosno konstitutivna prava naroda, što je nemoguće. To ne prihvataju i ne treba da prihvate ni Hrvati, ni Srbi, a bilo bi loše i za same muslimane u BiH – rekao je Dodik.

On smatra da je u tom pogledu najbolje da ostane, kao što je ustavom i predviđeno, da konstitutivni narodi u BiH imaju svoja određena prava i procedure.

Dodik, koji je predsjednik SNSD, rekao je da definitivno može potvrditi da je za finansiranje predizborne kampanje SDS 2018. godine upotrebljavan prljavi novac iz narko poslova, koji su obezbjeđivali članovi protiv kojih se sada vode postupci.

– To je potpuno jasno i postoje određene informacije o tome – naveo je Dodik.

Komentarišući današnje reakcije na jučerašnju najavu nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD u vezi sa povećanjem naknada za određene kategorije u Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna o kojim se boračkim strukturama radi koje su danas kritikovale te najave.

– Naša najava se ne dotiče zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i pregovora koji se vrše između Vlade Srpske i boračke strukture, nego na postojeća prava koja u ovom trenutku treba povećati 10 odsto. To je ono što smo rekli. Kako i kada će ti razgovori sa legitimnim predstavnicima boračkih organizacija u Srpskoj biti završeni to ćemo tek vidjeti – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je predstavnike EU u Briselu da iskoriste svoj autoritet i djeluju odgovorno tako što će odbiti diskusiju o situaciji u BiH sa jednim od dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, trenutno predsjedavajućim, Šefikom Džaferovićem i suzdržati se od donošenja bilo kakvih odluka, jer će se smatrati pravno ništavnim.

Povodom najavljenih DŽaferovićevih spornih aktivnosti i dogovorenih sastanak u Briselu, Dodik je uputio pismo predstavnicima EU u kojem je upozorio da će sve radnje koje nisu u skladu sa procedurama izazvati dalju destabilizaciju političkih prilika u BiH.

– Potrebno je ponovo naglasiti i obavijestiti sve relevantne kontakte u Briselu da Šefik DŽaferović nije ovlašćen ni za kakvo djelovanje niti prisustvovanje sastancima u bilo kom formatu, te se zbog toga i formalno odreći validnosti njegovog djelovanja i izjava datih u Briselu – istakao je Dodik.

On je podsjetio na Član 5-/3/-/h/ Ustava BiH koji ovlašćuje Predsjedništvo na koordinaciju sa međunarodnim organizacijama u BiH, ali ne predsjedavajućeg niti bilo kojeg člana pojedinačno ili u zajednici sa nekim drugim članom.

Srpski član Predsjedništva je istakao da je Predsjedništvo kolektivni šef BiH i djeluje kao cjelina, a procedure za njegovo djelovanje su posebno propisane.

– Eventualno obrazloženje predsjedavajućeg da je djelovanje Predsjedništva već izvjesno vrijeme blokirano i da je po prirodi stvari bio ovlašćen da hitno djeluje – ne stoji i ništavno je. Predsjedništvo i dalje postupa u skladu sa Ustavom BiH, djelujući redovno ili hitno, i propisana procedura ne može se suspendovati – naglasio je Dodik.

On je upozorio da svako odstupanje od navedenih procedura znači podrivanje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne samo od Šefika Džaferovića, već i od njegovih sagovornika, bez obzira na nivo i funkciju koju obavljaju.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da će svi podjednako snositi odgovornost i krivicu za dalje urušavanje ustavnosti BiH, i produbljivanje krize uzrokovane upravo ovakvim i sličnim antiustavnim djelovanjem.

On je ukazao da se ne smije dozvoliti dalje podrivanje institucija i urušavanje vladavine prava u BiH i podrivanje ustavno-pravnog poretka u BiH.

– Uzevši sve u obzir, molim da izjave, aktivnosti i iznesene stavove Šefika Džaferovića smatrate privatnim gestom, lišenim propisanih procedura, te time i potrebne podrške i usaglašenog stava svih nosilaca odgovornosti, što je kondicio sine kva non konsocijalnog uređenja na kojem je međunarodna zajednica mukotrpno radila neposredno nakon građanskog rata, gradeći mir i povjerenje u BiH – istakao je Dodik.

On je podsjetio i na sličnu situaciju u vrijeme mandata predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, kada niko od sagovornik u Briselu nije želio susret sa samo jednim članom Predsjedništva BiH već se insistiralo na prisustvu sva tri člana.

– Očekujemo od predstavnika tako važne međunarodne organizacije kakva je EU, da se barem pridržava vlastitih procedura, pravila i stavova, a ne da ih mijenja u skladu sa situacijom, jer time urušava i vlastiti kredibilitet i autoritet u očima javnosti – naveo je Dodik.

Prethodni članakVujanović o ubistvu Bašića: Drugog motiva osim posla ne vjerujem da je bilo
Naredni članak“Stanje je zabrinjavajuće, kazniti odgvorne” Stanivuković o situaciji u Domu “Rada Vranješević”