Dodik: O imovini nema razgovora; Srpska finansijski i politički stabilna

Republika Srpska je finansijski i politički stabilna, uprkos stalnim i zlonamjernim opstrukcijama, kaže predsjednik Milorad Dodik. U izjavi za Radio Republike Srpske Dodik kaže da će predložiti da minimalna plata bude 1.050 maraka i da očekuje da će to Vlada i socijalni partneri podržati.

O zajedničkim projektima juče je kaže Dodik u Subotici razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

I dok je sa Vučićem razgovarao o razvoju infrastrukture, ali i ostalim aktuelnim pitanjima , Dodik je Orbana informisao da mađarski program podrške za poljoprivrednike Srpske teče dobro, te da njegov drugi krug pokazuje bolje rezultate i veću zainteresovanost građana nego u prvom.

– Razgovarali smo i o nekim drugim pitanjima naše saradnje. Konstatovali smo da se odvija u najboljem redu. Nagovijestili smo da ćemo u januaru imati prvi naš šestomjesečni sastanak koji smo dogovorili. Da održimo sastanak povodom analize i r ealizacije postojećih dogovora i uspostavljanja nekih novih dogovora – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da povećanje nivoa plata u Srpskoj mora biti stalni cilj i da ostaje pri prijedlogu da minimalna plata u sljedećoj godini bude 1.050 maraka.

– Јa ću ostati pri tom svom prijedlogu i vjerujem da ću pridobiti podršku prije svega Vlade oko toga i da ćemo kada dođe to vrijeme pred novu godinu utvrditi taj nivo plate od 1.050 maraka, kao minimalna plata u Republici Srpskoj – kaže Dodik.

Svi ekonomski rezultati i pokazatelji koje ima aktuelna vlast u Srpskoj govore o finansijskoj i političkoj stabilnosti, uprkos stalnim opstrukcijama zlih ljudi poput američkog ambasadora u BiH i ostalih, koji nastoje direktno da utiču na ograničenje finansiranja u Republici, kaže Dodik.

Ukazao je i na činjenicu da je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a razgovarano o produženju misije Altea i da su zapadni članovi shvatili da, ako se tamo pojavi Kristijan Šmit da bi to moglo ugroziti dogovor sa Rusijom, Kinom i drugim članicama. I to potvrđuje da Šmit nema legitimitet, kaže predsjednik Srpske.

– Njegovi pokušaji da na nekim medijima priča istu svoju priču ignorišući realnosti je apsolutno govori o tome da on ima problema s legitimitetom i legalnošću – jasan je Dodik.

Dodik kaže da je Dejtonski sporazum devastiran, da u BiH egzistiraju politike koje bi da sve centralizuju u Sarajevu i da naprave unitarnu BiH, a da Republika Srpska postane protokolarna priča – najbolji primjer za to je, kaže, pokušaj oduzimanja imovine.

– I to se naravno neće desiti, prije će BiH propasti i raspasti se nego što će oni uspjeti da na bilo koji način, pa čak i nekim apstraktnim rješenjima dovedu to u pitanje. Dakle imovina je nešto što se ne može dirati, neće se dirati i Republika Srpska nema nikakvu dilemu oko toga – poručio je Dodik.

O urušavanju Dejtona i koliko su neodrživi odnosi u BiH dovoljno govori i sudski proces protiv Dodika. To nije pravosudni postupak, već inkvizicija prema Republici Srpskoj i meni lično, kaže Dodik i dodaje – pošto je to politički proces mi ćemo se prema tome odnositi isključivo politički, jer tu nema činjenica. U nakaradnoj zemlji kakva je BiH moramo se izboriti da očuvamo Republiku Srpsku na temeljima koje neće moći da uruši arogancija ni američkih ni briselski službenika, zaključio je Dodik.

Prethodni članakЈake smetnje u magnetnom polju Zemlje izazvale polarnu svjetlost širom svijeta
Naredni članakMOSTAR – Požar u zgradi na Tekiji, ima povrijeđenih