Dodik: Ništa nije potpisano

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je na Tviteru da u Briselu ništa nije potpisano.

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom počeo je danas oko 15.00 časova, a završen je kasno večeras.

Kako je ranije objavljeno, sporan je bio dokument, odnosno dio političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu, navodi RTRS.

Dodik je prethodno poručio da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini i da su za “sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni”.

Iz DNS-a je saopšteno da je predsjednik ove stranke Nenad Nešić odbio da potpiše zajedničku izjavu lidera jer smatra da ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećamo, na sastanku iz Republike Srpske učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Sastanku iz Federacije BiH prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Sastanku nije prisustvovao predsjednik HDZ-a BiH Dradan Čović.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) oglasio se nakon sastanka u Briselu.

On je objavio izmijenjeni dokument u kojem se navodi:

– U prisustvu predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) i visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja (Josep Borrell), održan je sastanak lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 12. juna 2022. godine u Briselu i usvojio sljedeći politički sporazum.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju opredijeljenost za:

– očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir;

– poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoj demokratskih institucija na svim nivoima vlasti.

– principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Ističu važnost provođenja reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije,

Učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine i pozivaju se na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojeno 2. marta 2022.

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa

Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva:

1) Posvećeni su prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

2) Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini kako bi se pčuvalo sigurno i bezbjedno okruženje.

3) Posvećeni cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom provođenju, s ciljem usklađivanja sa evropskim standardima.

4) Preuzimaju obavezu poduzimanja svih neophodnih koraka u pravcu efikasne organizacije i urednog održavanja Opštih izbora 2022. godine, uz neophodna sredstva. Stranke su saglasne da će voditi poštenu i konstruktivnu predizbornu kampanju, bez retorike podjela i mržnje.

5) Konstruktivno će sarađivati nakon izbora kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa na svim nivoima, u skladu sa zakonski propisanim rokovima.

Zakon o VSTV-u i Zakon o javnim nabavkama

6) Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se ostvario napredak na evropskom putu i odgovorilo na težnje građana.

7) U tom kontekstu će nastojati da hitno, a najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja svih organa vlasti, usvoje:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

b) Zakon o sprječavanju sukoba interesa;

c) Zakon o javnim nabavkama;

d) ograničene ustavne i izborne reforme, u cijelosti u skladu sa odlukama Evropskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a;

e) ponovo u cijelosti uspostavi redovni politički dijalog s Evropskom unijom, uključujući i kroz strukture u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te poduzmu svi potrebni koraci kako bi zemlja ostvarila pogodnosti fondova Evropske unije iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju Finansijskog okvira i Sporazuma o partnerstvu.

8. Nadalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritični obim reformi i odlučno napreduje na svom evropskom putu, saglasniti su preduzeti sljedeće korake:

a) osigurati u cijelosti funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se odluke u vezi s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine i donose na tom nivou, te saglasni započeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima funkcionisanja zemlje, uključujući pitanja poput javne imovine i usvajanje cjelodržavnih strategija u bolastima zajedničkih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti;

b) jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog, kroz osiguranje nezavisnog rada agencija za provođenje zakona i pravosuđa te dostupnost svih potrebnih sredstava za ostvarivanje rezultata u smislu proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda, uključujući i na visokom nivou;

c) preduzeti korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave kroz osiguranje profesionalne i depolitizovane državne službe.

Aktivna podrška EU

9. Nastavljaju usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, u skladu s članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

10. Posvećeni poduzimanju konkretnih koraka na promociji odgovarajućeg okruženja za pomirenje u cilju prevazilaženja naslijeđa rata, u skladu sa ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

11. Pozdravljaju aktivnu podršku Evropske unije i podršku dijalogu, izgradnji i jačanju povjerenja u cilju završetka gore navedenih aktivnosti.

 

 

Prethodni članakPogledajte sadržaj dokumenta koji u Briselu treba da potpišu lideri stranaka u BiH
Naredni članakStevandić nakon iscrpnih pregovora u Briselu “Nema sankcija Rusiji ni izmjene Ustava na našu štetu”