Dodik: Neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u skupštini UN

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće biti na strani bilo kakvih sankcija Rusiji, te da neće, kako kaže dati svoju saglasnost na nivou BiH.

– U tom pogledu naš stav je jasan. U svijetu je vidljiva neka histerija vezana za Rusiju. Mislim da je za BiH najbolje da ostane neutralnog stava da se ne svrstava ni na jednu stranu. I da ostane iznad bilo kakvih ocjena ili osuda vezanih za sukob u Ukrajini – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Istakao je da Rusija nije slala ni 1914. ni 1941. godine trupe da ovdje ubijaju.

– Rusija se ne petlja u unutrašnje stvari BiH kao što to radi Njemačka. Vidimo da zbog svojih geostrateških interesa neće uvesti embargo na proizvode iz Rusije, a nas bi natjerali da to učinimo – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Predsjedništvo nije zauzelo stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava.

Istakao je da se BiH nije izjasnila.

– Sven Alkalaj je ličnim potezima iznio stav koji nije stav BiH. To nije odluka BiH, već privatna odluka muslimanskih strana u Sarajevu. To je kršenje Ustava, procedura i rušenje BiH – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da to nije odluka BiH, nego privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković…

Poručio je da je neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa na skupštini Ujedinjenih nacija.

Takođe, rekao je i da glasanje da se Rusija izbaci iz Savjeta za ljudska prava UN nije stav Predsjedništva BiH.

– Vidljivo je da neke zemlje smatraju da mogu dati legitimitet samo onom što njima odgovara u BiH. Pisao sam generalnom sekretaru UN-a. Pisao sam mnogima, kao i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila – naveo je Dodik.

Prethodni članakManastir Žitomislić proslavio svoju slavu Blagovijesti: Sjećanje na 30 godina od stradanja i 20 godina borbe i obnove
Naredni članakDodik: EUFOR-ovo “paradiranje” ulicama neprihvatljivo; Neću glasati za produženje mandata