Dodik i Vučić poručili: Tu smo da pomognemo crkvu i srpsku zajednicu u Mostaru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Srpske Radovan Višković posjetili su danas manastir Žitomislić.

U manastiru su ih dočekali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović sa sveštenstvom mostarskim.

Vučić je ovom prilikom istakao da će pomoći manastir ukoliko zatreba, kao i Sabornu crkvu u Mostaru.

Rekao je da su donijeli malu pomoć i da će sa vladikom uskoro razgovarati o Sabornoj crkvi u Mostaru.

„Tu smo velike novce uložili i očigledno ćemo morati još novca da uložimo da bi to bio jedan izuzetan objekat koji može dugo da se koristi i koji može da bude samoodrživ. Ponosan sam na naše vjersko i kulturno naslijeđe i ono što može da se vidi i u Muzeju Žitomislić“, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbi u Mostaru biti složniji i da će podrškom koja im se pruži pomoći njihov opstanak.

Vučić je nakon sastanka na društvenim mrežama napisao:

– Srbija će učiniti sve da dodatno pomogne očuvanju nekih od najvrednijih istorijskih i verskih artefakata koji se ovdje čuvaju i koji svjedoče o identitetu, autohtonosti i duhovnom životu našeg naroda. Ljudi su mi govorili o planovima za jači razvoj ovog kraja, a ja sam obećao da ćemo se postarati za njihove potrebe, kako bi što više mladih ostalo na svojim ognjištima – napisao je Vučić na Instagram profilu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije kazao je da očekuje pomoć za izgradnju Sabornog hrama u Mostaru jer je, kako kaže, ovoj generaciji Srba u Mostaru dužnost da obnove taj hram i da se time stavi pečat i  na povratak Srba u dolinu Neretve.

„Dok hram nije završen i taj povratak naš je nedovršen. Nadam se pomoći. Oba predsjednika uvijek pomažu i radostan sam što je prvi put predsjednik Srbije u Žitomisliću“, rekao je vladika Dimitrije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Manastir Žitomislić jedan od najvažnijih manastira u ovom dijelu svijeta.

„Tu smo da  podržimo  naše ljude i našu vjerujuću zajednicu. Da vidimo na koji način pomoći“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije koji je prvi put u Manastiru Žitomislić bio je oduševljen njegovom ljepotom, kao i kulturno-istorijskim naslijeđem koje se nalazi u Muzeju Žitomislić.

Prethodni članakU četvrtak 13. posebna sjednica NSRS
Naredni članakDODIK I VUČIĆ ODRŽALI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SRPSKE ZAJEDNICE U MOSTARU I HERCEGOVINI