Dodik: Džaferović domaćin prvih mudžahedinskih jedinica na tlu Evrope

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Šefik Džaferović, “domaćin prvih mudžahedinskih jedinica na tlu Evrope, borac za islamsku državu na Balkanu”, za razliku od njega ima iskustva u prijetnjama miru i sigurno i svoje stavove koncipira na ratnoj prošlosti koju su obilježili i nekažnjeni ratni zločini nad srpskim stanovništvom.

Prema Dodikovim riječima, Džaferović se, komentarišući stavove Evropskog parlamenta koji je raspravljao o situaciji u BiH, sjetio dijaloga u institucijama, ustavnog poretka i sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nije jasno šta je njega kao člana Predsjedništva sprečavalo da u ove protekle tri godine vodi dijalog u institucijama u okviru ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma. NJegova reakcija potvrđuje naše ranije teze da muslimani u BiH nisu spremni na dijalog i da očekuju da će sve što treba završiti za njih završiti neko drugi sa strane”, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da “ako ga ne mogu pobijediti za pregovaračkim stolom ili na izborima oni prirodno očekuju da ga kazni Amerika ili EU”.

“To je ta politika sa kojom Republika Srpska treba da uspostavi dijalog”, poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je juče Savjet EU na uvođenje sankcija Dodiku i njegovim saradnicima, ističući da je “Dodik prijetnja miru”.

“Napad na Milanovića Komšićeva frustracija narodom koji lažno predstavlja”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da lažni član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne predstavlja nikoga u BiH, pa je skandalozno da kao praktično fizičko lice “drži slovo” predsjednicima Srbije i Hrvatske, država koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je naglasio da je najnoviji napad na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića odraz Komšićeve lične frustracije narodom koji lažno predstavlja i plod kompleksa koje on ima u odnosu na državnika kakav je Milanović.

“BiH nije sposobna ni da opstane, a kamoli da ovako nesređena postane NATO članica i predsjednik Hrvatske ima potpuno pravo kada kaže da BiH neće dobiti dozvolu za pristupanje NATO-u”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komšić je usput zaboravio da o kretanju ka članstvu u NATO ne odlučuju samo muslimani i da je Republika Srpska rekla svoj stav o tome.

“Zaboravio je i ko odlučuje u NATO-u o novim članicama, naivno vjerujući da ima neko u toj organizaciji ko bi BiH uopšte uzeo u razmatranje. Stoga je Komšićeva reakcija na stavove predsjednika Hrvatske samo kontinuitet loših poruka prema susjedima u nemogućnosti da se na konstruktivan i progresivan način priđe svim otvorenim pitanjima u BiH, pa i pitanju do kada će muslimani birati dva člana Predsjedništva BiH”, istakao je Dodik.  Srna

Prethodni članakPutin: Situacija u Ukrajini pogoršana
Naredni članakPOGLEDAJTE KAKVE SU CIJENE PARKINGA U REGIJI