Dodik: BiH zbog nefunkcionalnosti može ostati bez investicione podrške EU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji na sinoć održanom sastanku u Sarajevu poručio da bi BiH zbog nefenkcionalnosti mogla da ostane bez investicione podrške EU.

Ukoliko ne uspijemo da angažujemo ta sredstva, mi imamo alternativne mogućnosti. Mi ćemo održati investicione aktivnosti na tom planu – istakao je Dodik.

Naglasio je da problem predstavlja političko uslovljavanje.

– Dobro bi bilo da povučemo ra sredstva od EU. Ona su svakako kvalitetna, ali ako je to politički motivisano, onda to može da bude problem. EU jeste djelovala na taj način da je svaki plasman pa i onaj najmanji uvijek politički vezivala za neke političke procese i promjene – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Varhelji ima dosta informacija o stanju u BiH.

Naglasio je da kod stranaca postoji uvjerenje da je BiH u najvećoj krizi do sada.

– To nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju – dodao je Dodik.

U Sarajevu je sinoć održan sastanak komesara EU za proširenje Olivera Varheljija i šefa Delegacije EU u BiH Јohana Zatlera sa Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem.

Prethodni članakVučić: Istorijski nivo odnosa Srbije i Rusije
Naredni članakVARHELJI I ZATLER POSJETILI GRADSKU UPRAVU MOSTARA: MIJENJATI ATMOSFERU