Dodik: BiH bezbjednosno stabilna, ali jedinstvena nikad neće biti (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je da je BiH stabilna zemlja u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila.

On je u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom, rekao da je ovo bila prilika da se Linhtar upozna o stanju u BiH.

– Srpska nema namjeru da ruši teritorijalni integritet BiH, ali ima namjeru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

Naveo je da je austrijski ministar pomenuo nekoliko termina, među kojima stabilnost i jedinstvo.

– Vjerujem da BiH ima stabilnost u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, bez obzira što neko stalno najavljuje neku priču o ratu. Јedinstvo BiH nema i to su isprazni zahtjevi, jer BiH nikada nije bila jedinstvena – poručio je Dodik.

– Srpska neće da bude u propalom konceptu Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, indirektnih poreza. Upravo zato povući ćemo svoje saglasnosti – rekao je on.

Poručio je da se bori za interese Srpske, ne ugrožavajući druge i dodao da Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage.

– OBA će do kraja mjeseca biti zabranjen rad na prostoru Republike Srpske, i tada će biti formirana nova obavještajna služba – rekao je on.

Rekao je da će sve nametnute odluke visokih predstavnika biti ukinute.

– Ponašamo se ustavno i ništa ne radimo protiv Ustava. Sve što ne piše u Ustavu nećemo uzeti, a sve što piše da pripada BiH poštovaćemo – poručio je Dodik.

– Dejtonski sporazum je već raspakovan i da Republike Srpske svojim potezima nastoji da ga vrati u izvorne okvire – rekao je Dodik.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je opasno raspakivanje Dejtona, Dodik je rekao da nema potrebe da to komentariše i da je “Šarović prodana duša koja jedino uživa kada dođe sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem” i drugima iz Obavještajno-bezbjednosne službe.

Prethodni članakMarić: Koalicija u Mostaru uspješno djeluje
Naredni članakVlada udaljila Mladena Gajića sa mjesta direktora dobojske bolnice