DODIK: AKO ŠMIT POKUŠA BILO ŠTA DA NAMETNE – RUŠI EVROPSKI PUT BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će Kristijan Šmit, ukoliko pokuša bilo šta da nametne, srušiti evropski put BiH.

“Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, ukoliko slučajno pokuša da nameće zakone ili bilo šta što se odnosi na Srpsku u bilo kom segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa tako što će donijeti svoj zakon o izborima i sprovesti te izbore na svoj način”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, ako neko hoće da sruši evropski put BiH – ima Šmit koji može to uraditi.

“I ranije smo, na prošlom sastanku, rekli da tražimo da on ne nameće rješenja. Vjerujem da smo sada istog opredjeljenja svi mi zajedno”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao nakon sastanaka u Mostaru da BiH očekuje da EU odredi datum pristupnih pregovora jer je do sada dosta urađeno.

Ubijeđen je kako se potrebni zakoni mogu usvojiti u narednih 7-10 dana.

Ponovio je kako, saglasno sva trojica, traže od Evropskog vijeća da daju datum za otvaranje pregovora jer “smatraju da su do sada uradili dovoljno”.

“Započeli smo Frontex, usvojili Zakon o sprečavanju finansiranja terorizma. Podvlačimo sva trojica da bez datuma o pregovorima, otvaranje ništa ne znači i osjećali bismo da smo zaobiđeni i prevareni ako toga ne bude. Vjerujemo da možemo u narednih sedam do deset dana riješiti ova ostala pitanja. Izborni zakon smo uspjeli da svedemo na nekoliko tema – način izbora člana Predsjedništva i izbor članova CIK-a”, rekao je Dodik.

Za tehničke izmjene Izbornog zakona rekao je kako ima dosta nejasnoća te da niko ne zna šta znači “integritet procesa izbora”.

“Ostaju te radne grupe da rade na tom zakonu. Što se tiče zakona o sukobu interesa, djeluje da ga možemo završiti. Čim radne grupe usaglase neke stvari, može se odmah uputiti Vijeću ministara i PSBiH. Bilo bi dobro kada bi uspjeli završiti zakon o sukobu interesa i neki zakon o državnoj upravi u kojem se regulišu uposlenici na niovu BiH. Budžet je usaglašen i niko ga više ne spori. Dogovori u vezi sa raspodjelom sredstava, ostali su takvi kakvi su dogovoreni. Treba da nastavimo da radimo. Ovo se ne može tretirati ni kao neuspjeh”, rekao je Dodik.

Govoreći o zakonu o sudu, ponovio je da Apelaciono vijeće treba biti u Banjaluci te da nema razloga da se to zaustavi.

“Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PSBiH, samo tako se može zavesti više reda u BiH”, rekao je Dodik.

 

Prethodni članakČOVIĆ: NISMO POSTIGLI DOGOVOR; NIKŠIĆ: OPREDIJELjENI ZA NASTAVAK RADA I PRONALAŽENjE KOMPROMISA
Naredni članakMuzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH