Dodik: 9. januar nije ukinut; Borim se za državu Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da 9. januar kao Dan Republike neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak Srpske i tako će biti i ubuduće.

Dodik je podsjetio da je to definisano i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja je usvojena u Beogradu na Svesrpskom saboru.

– Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo – dodaje Dodik.

On je naveo da su na Saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje – 15. februar, i u Srpskoj obilježi kao Dan državnosti.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika. On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.

– Ovu deklaraciju su usvojile vlade Srpske i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Srpskoj i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjendu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi – ističe Dodik.

On je naveo da je ponosan što je bio dio Svesrpskog sabora, jer je riječ o srpskom okupljanju na koje se čekalo decenijama.

– Ovo je bila prilika da se pokaže da je dosta i raznoraznih stranaca koji pokušavaju svašta. Za mene oni nisu važni, oni imaju svoj pristup, ja to poštujem. Bavim se politikom i vodim ovaj narod onako kako ja smatram da treba – dodaje Dodik.

Dodik naglašava da je usvojena Deklaracija kapitalno važan dokument i dodaje da se u Srbiji niko protiv toga nije pobunio, već samo pojedini u Republici Srpskoj koji tvrde da je Dan Republike ukinut.

– Laž je kada se kaže da je Dodik ukinuo Dan Republike. Јa se borim za državu Republiku Srpsku – istakao je Dodik, dodajući da je proces razdruživanja rezultat toga što je BiH propala zemlja.

On je rekao da se BiH održava na predstavi i “nedosanjanim snovima o Bosni”, ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu nameću epitet genocidnog naroda.

– Republika Srpska je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovdje nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više – naglasio je Dodik.

Prethodni članakOvo su svi čekali! Ceca i Željko Joksimović ukrstili glasove, mreže se usijale: “Vene da isječeš”
Naredni članakKina: Potrebna prava mirovna konferencija koju će priznati i Rusija i Ukrajina