Dobrotvorna akcija u Kvebeku za obnovu Saborne crkve u Mostaru

I svuda gdje je srpska duša koja,
Tamo je meni otadžbina moja,
Moj dom i moje rođeno ognjište.

Ovi stihovi velikana srpskog pjesništva Alekse Šantića bili su ideja vodilja Miru Dabiću iz Gatinoa, Milanu Šindiku iz Šerbroka, te Telebacima, Miju i Velimiru iz Montreala, kada su minulog ljeta odlučili da u kanadskoj provinciji Kvebek, gdje žive svoj emigrantski dio života, pokrenu dobrotvornu akciju za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Poslije dobijanja blagoslova od vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Dimitrija oni su krenuli u realizaciju tog dobročinstva.

Iz Odbora za dobrotvornu akciju prikupljanja novčanih sredstava u kanadskoj provinciji Kvebek za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostar navode da je Miro Dabić na sebe preuzeo obavezu da akciju provede u gradu Gatinou i susjednoj Otavi, glavnom gradu Kanade.

“Kako je vlasnik jednog od restorana iz lanca Kaza Grek, on je odlučio da dobrotvorni ručak organizuje u svom restoranu zajedno sa svojom porodicom. Da bi to realizovao morao je da ne prihvati zahtjeve za rezervaciju poveće grupe redovnih gostiju koji tradicionalno dolaze u taj restoran na nedeljni ručak. Velika grupa njegovih sugrađana se 8. oktobra skupila u restoranu, te uz obilan ručak i druženje nesebično podržala akciju obnove mostarske crkve. Miro im se zahvalio na dobročinstvu te upoznao sa istorijatom crkve, njenom rušenju i tokom obnove”, navode iz Odbora.

Dvije sedmice kasnije, 22. oktobra, u sali crkve Svete Trojice u Montrealu je održan dobrotvorni ručak za milosrdnike iz ostatka provincije Kvebek, grada domaćina i okolnih gradova, te za kanadske prilike 150 km nedalekog Šerbruka. Milanu, Miji i Velimiru su se u organizaciji i pripremi ručka pridružile i mlade snage, Saša Savić i Dejan Karadeglija, koji su kao dječaci došli u Kanadu, ali dobro razumiju stihove: “Mene sve rane moga roda bole”. U sali su bili prisutni darodavci iz Montreala i okolnih gradova, velika grupa Šerbručana, te gosti iz Otave, Gatinoa i grada Kvebeka. Vrijedne Hercegovke su za ovu priliku pripremile ručak koji je goste podsjećao na rodni kraj, uštipci sa sirom i kajmakom, čorba od raštike koju su neki od gostiju po prvi put probali. Završilo se jagnjetinom i teletinom ispod sača čijom pripremom je rukovodio Mijo Telebak.

Na početku prigodnog kulturno-umjetničkog programa je prikazan kratki film o gradnji, stradanju i obnovi mostarske crkve, dobijen za tu priliku iz Mostara. Zasuzile su suze kod većine prisutnih prilikom recitacije pjesmi, Šantićeve “Moja otadžbina” i Novice Telebaka, “Mostarska Saborna crkva”. Stihove je govorila Branka Telebak. Kršna Hercegovka odrasla u Goraždu, Vera Skorup je impresivno govorila epsku pjesmu o zidanju crkve Ravanice, a braća Lakić, gosti iz Gatinoa, su u muzičkom djelu programa dali svoj doprinos. Posebno treba istaći pjesmu “Hercegovačke Svetinje” koju su za tu priliku pripremili. Druženje se produžilo do kasnih popodnevnih časova uz dobro raspoloženje i pjesmu. Na sve to dobročinitelji su odgovorili sa nesebičnim prilozima. Oni koji nisu mogli da prisustvuju na oba ručka su svoje priloge uplatili na račune za tu priliku otvorene u crkvama Sveti Stefan u Otavi i Svete Trojice u Montrealu. Novac je poslat humanitarnoj organizaciji Stara Raška iz Toronta koja je isti proslijedila u Eperhiju Zahumsko-hercegovačku u Trebinju..

Iskreno se zahvaljujemo Upravnim odborima pomenutih crkvi i humanitarcima iz Stare Raške na podršci koju su nam dali u ovoj akciji.

Osim dobrotvora iz pomenutih gradova akciji su se pridružili i pojedini iz Kalgarija (Alberta), te Kičinera i Toronta (Ontario), na čemu im se svima skupa iskreno zahvaljujemo.

Na obe ove akcije je ukupljeno 35.850,00 kanadskih dolara i na račun Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske je uplaćeno 23.845,95 EUR.

“Iskreno nas je obradovala vijest iz Mostara da će ta suma biti namijenjena za doradu glavnih ulaznih vrata na crkvi, te izradu i ugradnju ukrasnog kamena koji je sastavni dio vrata. Ovim putem želimo da podijelimo zadovoljstvo i ponos svih dobrotvora koji su uzeli učešće u ovoj akciji i dali ovaj mali doprinos u obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru sa iskrenim željama da ona uskoro zablista u svom punom sjaju i da služi na vjekove svome vjernom srpskom pravoslavnom narodu”, poručuju iz Odbora.

 

 

Prethodni članakIspišimo još jednu stranicu zajedništva i humanosti – pozovimo 1411!
Naredni članakVlada Srpske odlučila: Najniža plata 900 KM