Do sada ubijeno 11.240 Palestinaca

Trideset deveti dan sukoba Izraela i Hamasa. Hamas je izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, tvrdi izraelski ministar odbrane Јoav Galant. Portparol Odbrambenih snaga Izraela Danijel Hagari saopštio je da su izraelski vojnici izvršili raciju na bolnicu Rantisi u Gazi, gdje su, kako tvrdi, u podrumu pronašli komandni centar Hamasa. Teške borbe i dalje se vode i u okolini bolnice Šifa, dok je u njoj “zarobljeno” na stotine pacijenata.

Sve bolnice u sjevernom delu enklave su van funkcije, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi. Najmanje 11.240 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra u izraelskim napadima, uključujući 4.630 djece i 3.130 žena, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Hamas je izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, tvrdi izraelski ministar odbrane Јoav Galant, koji je u ponedjeljak rekao da izraelske snage napreduju u skladu sa planovima i precizno izvršavaju zadatke u Pojasu Gaze.

Portparol Odbrambenih snaga Izraela Danijel Hagari saopštio je da su izraelski vojnici izvršili raciju na bolnicu Rantisi u Gazi, gdje su, kako tvrdi, u podrumu pronašli komandni i kontrolni centar Hamasa, oružje i dokaze da su na tom mjestu držani taoci.

Takođe, izraelski vojnici su ubili, kako su naveli, 21 pripadnika terorističke ćelije koji su otvorili vatru na njih iz bolnice Kuds, gde su se navodno skrivali među civilima.

Teške borbe izraelske vojske i pripadnika Hamasa vode se još uvijek i u okolini bolnice Šifa, najveće zdravstvene ustanove u Gazi, dok je u njoj “zarobljeno” na stotine pacijenata, uključujući desetine beba.

Hiljade ljudi pobeglo je iz bolnice Šifa, ali zdravstveni zvaničnici upozoravaju da preostali pacijenti umiru. Najmanje 32 pacijenta, uključujući tri prevremeno rođene bebe, umrla su tokom protekla tri dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

I druge bolnice su u potpunom kolapsu, pa je ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo da su sve bolnice u sjevernom dijelu enklave van funkcije zbog nestašice goriva, vazdušnih napada izraelskih snaga i intenzivnih borbi u okolini.

Najmanje 11.240 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra u izraelskim napadima, uključujući 4.630 djece i 3.130 žena, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Sirene za opasnost od raketnog napada oglasile su se u ponedjeljak u centralnom i južnom Izraelu, uključujući i grad Tel Aviv, prvi put od petka.

Sjever Izraela svakodnevno sa teritorije Libana projektilima gađaju borci Hezbolaha, ciljajući uglavnom vojne baze u blizini granice. IDF na napade odgovara granatiranjem neprijateljskih položaja na jugu Libana.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uputio je upozorenje Hezbolahu rekavši da se libanska militantna grupa “igra vatrom” koja će biti dočekana mnogo jačom vatrom.

Preko graničnog prelaza Rafa, u ponedjeljak je u Egipat ušla još jedna grupa ranjenih Palestinaca i stranih državljana.

Prethodni članakDanas se slave Sveti Vrači
Naredni članakLajčak u Beogradu