Do kraja sedmice odluka o novoj vlasti u HNK, HDZ bira između SDA i SDP-a

Razgovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljeni su i danas. Jedino što je poznato još uvijek jeste da će u narednom periodu u ovom kantonu vlast činiti HDZ, koja ovih dana provodi razgovore sa bošnjačkim strankama.

Danas je tako održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH i SDA, a rasplet situacije očekuju do kraja ove sedmice. Podsjetimo da je HDZ juče održao sastanak sa predstavnicima SDP-a u čijem bloku su i DF i NiP.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepan Bošković rekao je da je dogovor o formiranju nove kantonalne vlade danas puno bliže nego jučer.

– Danas smo obavili razgovore sa SDA, uvažavajući njihovih sedam ruka u Skupštini. Mogu samo potvrditi da smo bliže dogovoru za formiranje nove vlade utoliko što kroz ove programe koje smo raspravljali smo bliže dogovoru o zajedničkim pitanjima, imajući u vidu da je koalicijski kapacitet ovih stranaka 18 ruka. Za formiranje vlade treba imati 20 ruku i mi moramo razgovarati dalje. Najavio sam da ćemo do petka imati koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje nove vlade koja bi trebala biti iduće sedmice – rekao je Bošković.

Dodao je kako će se u konačnici sve znati do petka.

Bošković se osvrnuo i na situaciju Srednjobosanskom kantonu te povukao poveznicu između situacije u SBK i HNK.

– To je jedan, neću reći od uslova, već korektnih odnosa, mi u HNK imamo kontrolni paket, a SDA to ima u SBK. Uslova iz SBK za formiranje vlasti u HNK nema niti će to biti vodilja buduće vlasti u HNK, ali uvažavamo te dobre odnose gore – kazao je.

O imenima ministara, dodao je, još nije bilo riječi.

– Što se tiče HDZ-a 1990 i HRS-a, taj koalicijski kapacitet HNS-a je iza mojih leđa. Mi nismo rekli da tražimo samo 20 ruku, vjerojatno će to biti 21 ili 23 ruke. Što se tiče pozicije i imena, od mandatara ili mandatarke do ministara, to će biti onoga trenutka kada budemo imali najmanje 20 ruku – kazao je.

Predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Edin Mušić poručio je kako SDA ima potpuni legitimitet da bude u vlasti.

– Nastavili smo kontinuitet razgovora oko ukupne situacije i mnogih operativnih pitanja, a na red je došla tema implementacije izbornih rezultata. SDA je druga stranka u HNK s 20.000 osvojenih glasova, poslije HDZ-a BiH koji je imao 33.000. S druge strane, s obzirom na strukturu FBiH gdje se model vlasti definiše po etničkom modelu, kazali smo da sa sedam mandata koje smo osvojili u HNK mi imamo potpuni legitimitet. To je tema na kojoj je HNS insistirao i insistira već duže vrijeme, po nama i s pravom – kazao je Mušić.

Dodao je kako je na razgovorima istaknuto zadovoljstvo radom kantonalne Vlade i Skupštine u proteklih osam godina.

– Razgovarali smo kako da i u narednom razdoblju nastojimo ostvariti zajedničku saradnju, kako u Skupštini, tako i u Vladi HNK. Mislim da smo postigli izvjestan napredak poslije nekih dilema, pojavom nekih političkih subjekata u samom razgovoru, prije svega mislim na zastupnike DF-a, pitanje je da li su oba ta zastupnika ne neki način u drugoj grupaciji. U svakom slučaju, SDA je i dalje zainteresovana za funkcionisanje vlasti u ovom kantonu, smatramo da trebamo biti dio vlasti i da to bude u kontinuitetu te se nadam da bi to moglo ići u tom smjeru – izjavio je Mušić.

Ustvrdio je kako je od 2015. godine, kada su SDA i HDZ BiH formirali Vladu HNK koja u istom sastaju djeluje do danas, „čitava situacija od ekonomije do turizma, saobraćaja i socijalnih problematika stabilizovana“.

– Ovo je HNK, a koji je sličan odnosima u SBK i mislim da je to po nama nekakva realnost, za razliku od kantona gdje su pojedini etniciteti dominantno izraženi. HNK i SBK su kantoni na koje se obraća posebna pažnja od početka i to je tako – zaključio je.

 

Prethodni članakOrban: Evropa treba da zaključi bezbjednosni sporazum sa Rusijom
Naredni članakOdobreno – Stari most može zasvijetliti u bojama Zrinjskog