Đurić: Srbija vjeruje u moć dijaloga

Srbija u Vašingtonu, u okviru NATO samita, prisustvuje kao učesnik programa “Partnerstvo za mir”, jer snažno vjeruje u moć dijaloga, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

– Mi nismo članica NATO-a. Mi smo neutralna zemlja. Ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumijevanje za srpsku poziciju po našim strateškim nacionalnim temama – od Kosova i Metohije do regionalne situacije – istakao je Đurić.

On je naveo da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

– Srbija je treća po doprinosu mirovnim misijama u UN u svijetu – rekao je Đurić, dodajući da se Srbija zalaže za jačanje razumijevanja među partnerima, koji su trenutno u sukobu.

Đurić je istakao da je za ugled Srbije veoma značajno to što je imao razgovore i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, na marginama, zatim sa nizom ministara inostranih poslova zemalja članica NATO – i onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije, i onih koji jesu.

On je ukazao da Srbija kao zemlja članica “Partnerstva za mir” ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

Đurić je dodao da je imao susrete i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa Klaudijom Teni, predsjedavajućom Srpskog kokusa, koja je iz Republikanske partije, iz države Njujork.

On je naveo da je o jačanju saradnje dvije zemlje razgovarao i sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, i da predsjedavanje Mađarske Savetu EU predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Uniju.

– Nastavljamo sa ogromnom energijom i entuzijazmom da se borimo za status i poziciju samostalne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici – istakao je Đurić.

Ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Vašingtonu na samitu NATO-a od 9. do 11. jula i prisustvovaće događajima u okviru samita.

Prethodni članakBorac u sudijskoj nadoknadi do pobjede nad šampionom Albanije
Naredni članakU Potočarima obilježavanje 29 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice