Đukanović: Stanje nije tako loše da dođe do građanskog rata

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da će učiniti sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko.

Đukanović je rekao da je konstituisanjem Skupštine počela finalna faza legitimizacije izbornog procesa i podsjetio da se Vlada mora konstituisati u sljedećih 90 dana.

“Izabran je predsjednik parlamenta i, makar neformalno, najavljen kandidat za predsjednika vlade. Kažem neformalno jer sada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik države obavlja konsultacije sa liderima političkih partija”, izjavio je Đukanović za hrvatski portal “Jutarnji.hr”.

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati kohabitacija, predsjednik Crne Gore je rekao da će, što se njega tiče, biti normalna.

Govoreći o tome što kao predsjednik države nije bio na konstitutivnoj sjednici parlamenta, Đukanović je rekao da su ga spriječile ranije preuzete obaveze i dodao da je to “ipak samo jedno protokolarno pitanje”.

“Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobjednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko”, poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li je stanje u Crnoj Gori takvo da može dovesti do građanskog rata, s obzirom na njegovu raniju izjavu da je spreman boriti se za Crnu Goru ne samo u parlamentu nego i u šumi, Đukanović je odgovorio da stanje nije tako loše.

“Crna Gora je najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu. Vjerujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla”, rekao je Đukanović.

On je naveo da se poslije 30 godina mijenja vlast i da opozicija, koja nikada do sada nije bila vlast, mora da se uči tom poslu, a vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicionom djelovanju.

Komentarišući to što je novoizabrani predsjednik Skupštine Aleksa Bečić prije nekoliko dana tražio da podnese ostavku, Đukanović je rekao da njegovu ostavku može tražiti ko god hoće i da je on legitimno izabrani predsjednik.

“Vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želio sarađivati, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsjednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada”, istakao je Đukanović.

Komentarišući činjenicu da se vladajući blok dogovorio o podjeli funkcija uz posredovanje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorasko-primorskog Amfilohija, Đukanović je rekao da je to samo vrlo dosljedno ponašanje nove parlamentarne većine.

On tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva bila “najaktivniji politički akter na izborima” i da je “u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu”.

Prethodni članakTužilac: Izvesno da su u padu MiG-a poginula oba pilota
Naredni članakSudarila se dva automobila i kombi, obustavljen saobraćaj