Đorić: Industrijska proizvodnja povećana za 14 odsto

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u devet mjeseci ove godine povećana je za 14 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, rekao je danas predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić.

Ćorić je rekao novinarima da je ukupan obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u periodu januar-sepembar ove godine iznosio 7,16 milijardi KM, što je u poređenju sa ostvarenim obimom u istom periodu prošle godine više za 1,45 milijardi KM.

On je naveo da je izvoz povećan za oko 730 miliona, dok je uvoz za oko 800 miliona KM.

– Iz navednih podataka može se reći da su to pozitivni trendovi koji daju ohrabrenje da ćemo u narednom periodu nastaviti ovaj trend i da ćemo ovu godinu završiti i sa većim stopama privrednog rasta i sa povećanim bruto društvenim proizvodom – rekao je Ćorić prije sjednice Upravnog odbora Privredne komore koja je održana u prostrijama zvorničke kompanije Alumina.

Podsjećajući da je prošla godina, generalno gledano, bila loša zbog pandemije virusa korona, Ćorić je rekao da je i broj zaposlenih, sa malim oscilacijama, ostao na istom nivou, čak i povećan zahvaljujući velikoj društvenoj odgovornosti privrednih subjekata u prerađivačkoj industriji.

Ćorić je naglasio da je predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina Mile Matić upoznao rukovodstvo Privredne komore Republike Srpske sa razvojem i perspektivama zvorničkog kolektiva.

– U kompaniji Alumina dominanto je znanje i u ovom kolektivu radi veliki broj stručnjaka, što je potvrda da se bez kvalitetnog obrazovanja i visokostručne radne snage ne mogu praviti veći iskoraci u privredi Republike Srpske, pogotovo u preduzećima gdje je su struka i nauka suštinski parametri – rekao je Ćorić.

Ističući da je u Alumini u prethodnim godinama uspješno završeno nekoliko projekata, Ćorić je izrazio očekivanja da će se u neko dogledno vrijeme i statusno pitanje ovog kolektiva riješiti na opšte zadovoljstvo zaposlenih, regije i Republike Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora Privredne komor Republike Srpska Borko Đurić podsjetio je da je Alumina u zadnjih nekoliko godina najveći izvoznik u Republici Srpskoj, što je garancija da se može i više i bolje.

– Treba tražiti načina da se omogući realizacija svih zamišljenih ideja koje imaju u ovom kolektivu, jer polazeći od toga da je na samom početku kada je fabrika napravljena bio samo jedan proizvod, koji danas zauzima najmanji procenat ukupnih proizvodnih aktivnosti `lumine, dok sada ovaj kolektiv ima lepezu od 30 proizvoda sa mogućnošću mnoštva novih proizvoda i proširenja kapaciteta – rekao je Đurić.

On je naveo da Privredna komora Republike Srpske nastavlja započetu praksu da posjećuje i obilazi privredne subjekte i u njima održava sjednice Upravnog odbora kako bi kompletnije stekla uvid šta su stvarni privredni potencijali Republike Srpske.

– S druge strane nastojimo da se kroz naše aktivnosti posvetimo rješavanju onih pitanja, ili kandidovanjem pitanja, koja su od interesa za privredu Republike Srpske – rekao je Đurić i naglasio da je kompanija Alumina izuzetan i kapacitet i potencijal koji sigurno može da čini okosnicu privrednog razvoja Republike Srpske.

Matić je sa Ćorićem, Đurićem i njihovim saradnicima obišao proizvodne pogone kompanije Alumina.

Prethodni članakSlučaj “Respiratori”: Ispitivanje Alagićeve koja je više puta mijenjala iskaz
Naredni članakVučić: Užas je prijava protiv novinara zbog izgovorene riječi