Djevojka koja se porodila u nacionalnom parku nije znala da je trudna

Na Facebook profilu Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeno je da je djevojka iz inostranstva rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica.

“Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju djelatnika Nacionalnog Parka. Majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, gdje su predani HMP timu”, napisao je HGSS.

Direktorka NP-a Paklenica Natalija Andačić potvrdila je za hrvatske medije da porodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spašavanje bila i ginekologinja.

“HGSS je majku i bebu transportirao do ceste, jer ima puno hoda od Lugarnice gdje je žena rodila. Hitna pomoć je došla i odvezla majku i dijete u bolnicu. Na terenu je sve prošlo u redu, i majka i dijete su bili dobro”, rekla je Natalija za Index.

Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić koje su kao članice HMP-a svjedočile ovome trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije učestvovala u ovakvom zahvatu.

“Mogu reći da smo da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja”, rekla je za RTL.

Djevojka se sama porodila u Lugarnici.

“Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć”, dodaje Ušanović.

Ginekologinja Perinčić, koja je učestvovala u porodima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uslovima. Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno.  svi skupa imali sreće

Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da su se dobro nosili s time.

Prethodni članakNarandžasto upozorenje u dijelu BiH zbog pljuskova i jakog vjetra
Naredni članakSPC obilježava Ognjenu Mariju