DJEČAK OD 14 GODINA NA RESPIRATORU Ljekari zabrinuti zbog OZBILJNE kliničke slike tinejdžera

Od početka epidemije u Srbiji gotovo 300 djece primljeno je u Dječju kliniku KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Sada je na odjeljenju njih osmoro i dobra vijest je da se taj broj smanjuje iz dana u dan.

Trenutno je na odjeljenju najmlađi pacijent beba od 37 dana, dok najstarije dijete ima 15 godina, kaže za Blic rukovodilac ove ustanove doktorka Olivera Ostojić.

– Sva su djeca dobro i na planiranim terapijama. U suštini uvijek imamo djecu različitih uzrasta, od novorođenčadi do 18 godina, tako da nema većih iznenađenja – ističe dr Ostojić.

Kako dodaje, sredinom jula imali su najveći broj prijema u ovom talasu, ali se u posljednje dijve nedjelje taj broj smanjio.

– Svaki dan dan imamo po jedan ili dva prijema, ali je mnogo više otpusta. Upućuju se i djeca iz unutrašnjosti, ali znatno manje, tako da djeluje da se smiruje situacija – ohrabruje dr Ostojić.

Kako kaže, otprilike isti broj mališana primljen je u prvom i drugom “piku” epidemije.

– U prvom periodu imali smo oko 140 djece, a onda je uslijedila kratka pauza. Isto toliko primili smo i ovom piku, s tim što je bilo za kraće vrijeme – sada za mjesec dana, a u prethodnom za dva mjeseca – ukazuje doktorka.

Takođe, bitna razlika između dva pika epidemije jeste što se sada javlja ozbiljnija klinička slika kod tinejdžera.

– U ovom periodu imali smo mnogo više djece starijeg uzrasta koja su ozbiljnije bolesna i čija je klinička slika ličila na odrasle. U prvom talasu nismo imali nijedno dijete koje je zahtijevalo podršku tercijarne zdravstvene zaštite, odnosno prevod u “Tiršovu” ili Institut za majku i dijete. U ovom talasu smo troje djece preveli u tercijarne ustanove, a jedno je čak bilo na respiratoru – ističe dr Ostojić.

Kao što je poznato, riječ je o dečaku od 14 godina koji je dva dana proveo na respiratoru.

– To je jedino dijete koje je moralo da dobije mehaničku potporu disanja, ali srećom samo na dva dana. Od mlađih sa ozbiljnijom bolesti imali smo samo dijete od pet godina iz Tutina. Svi ostali s težim kliničkim slikama su imali 14-15 godina i stariji – kaže dr Ostojić.

Međutim, i djeca koja su imala simptome poput temperature, povraćanja i proliva sada su bila u lošijem stanju nego u prvom naletu virusa.

– U ovom periodu imali su ozbiljniju rendgensku sliku upale pluća, te je njihovo bolničko liječenje podrazumijevalo i ozbiljniju terapiju. Za razliku od prvog talasa, osim što su bili pozitivni, niko nije bio ozbiljnije bolestan – kaže dr Ostojić.