Djeca za kojom se traga u BiH

Nestanak djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji ponovo je podsjetio na sedmoro maloljetnika u BiH koji, ni nakon više godina, nikada nisu pronađeni.

Za devetogodišnjim Milošem Todorovićem, koji je nestao 7. novembra 2007. godine, dugo se tragalo. Dječak je tog dana u 9.30 sati izašao iz kuće u višegradskom naselju Jondža i otišao da se igra u obližnjem Sportskom centru “Ušće“.

Otišao iz škole

Pretpostavljalo se da je Miloš, trčeći za loptom, pao u rijeku, gdje je lopta i pronađena. Ali ronioci nikada nisu pronašli tijelo dječaka u rijeci Drini. U potrazi za Milošem, njegova fotografija postavljana je i na bilborde.

Miloš Todorović. Facebook

Gimnazijalac Dragoljub Misimović (16) iz Bosanske Gradiške otišao je 2015. godine sa šestog časa bez ruksaka i jakne. Do porodice su stizale različite informacije, ali gimnazijalac nikad nije pronađen.

Dragoljub Misimović. Facebook

Njegovi drugovi kazali su da su ga mučile loše ocjene iz dva predmeta, koje je namjeravao popraviti. Njegovi roditelji ponudili su prije nekoliko godina i kuću za informaciju o njihovom sinu, ali do sada nije bilo rezultata.

Troipogodišnji Alen Bukva nestao je 2012. u Međeđi kod Višegrada.

Alen Bukva. Facebook

Dječak se igrao ispred kuće bez odjeće i obuće i od tada mu se gubi svaki trag. Majka Emina Bukva vjeruje da je njenog sina neko oteo i da je još živ.

Dvogodišnji Damjan Oroz stajao je u decembru 2010. godine sa svojim ocem na obali rijeke Vrbanje u Čelincu. Pretpostavljalo se da je Damjan pao u Vrbanju, ali nikad nije pronađen.

Crveni tricikl

Nestanak Inge Perković  prijavljen je u oktobru 2006. godine.

Inga Perković. Facebook

Tada 16-godišnja Inga Perković iz sela Potok kod Livna krenula je u školu po knjižicu i nikad se nije vratila kući. Provjeravana su sva mjesta gdje se sumnjalo da bi Inga mogla biti, kao i dojave da je oteta, koje su stigle do policije. No, nikad nije nađena.

Federalna uprava policije obnovila je potragu za dječakom Darkom Stančevićem (1980.), rođenim u Mostaru, koji je u decembru 1982. nestao u ovom gradu, kad je imao samo dvije godine.

Darko Stančević. Facebook

Vozio se triciklom nedaleko od kuće na Rudniku. Baka, koja je čuvala dječaka, ušla je na trenutak u kuću i, kad se vratila, njega nije bilo. U Neretvi je pronađen samo njegov crveni tricikl.

Prije nekoliko godina, pojavila se informacija da je dječak živ i da sada, kao odrastao čovjek, živi u Italiji, gdje ga je, navodno, usvojila italijanska porodica. Te informacije do danas nisu potvrđene.

Izašla s drugaricama

Iako za njom nije raspisana zvanična potraga, godinama nema nikakvog traga ni Armini Kovač (15) iz Donjeg Vakufa, koja je u martu 2015. nestala nakon izlaska u grad s drugaricama.

Armina Kovač. Facebook

Pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf pretraživali su korito i obalu Vrbasa, jer su u blizini rijeke pronađene i stvari nestale djevojčice.

I pored opsežne potrage i dojava da je viđena u nekim gradovima, o njenoj sudbini ništa se ne zna.

Za nestalim Milošem Todorovićem, Alenom Bukvom i Dragoljubom Misimovićem raspisana je i međunarodna objava o nestalim osobama.

Prethodni članakBrnabićeva raspisala beogradske izbore za 2. jun
Naredni članakDodik: Srpska može samostalno da funkcioniše