Djeca iz Mostara sa Patrijarhom Porfirijem

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije primio je u petak u Hramu Svetog Save u Beogradu djecu iz regiona, među kojima su i djeca iz Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara i zajedno sa njima pozvao na molitvu za mir svuda u svijetu.

Patrijarh je primio djecu koja su u posjeti Srbiji i iskazao radost što su posjetili ovaj hram, koji je građen da bude hram svih pravoslavnih Srba gdje god da su.

“Hram je građen da bude mesto gde ćemo svi dolaziti i okupljati se pre svega sa dobrim namerama i dobrim željama, sa molitvom za sve ljude, za čitav svet, sa molitvom za mir svugde u svetu”, rekao je, između ostalog, patrijarh Porfirije blagosiljajući djecu prilikom dočeka.

Patrijarh je naveo da je nemoguće da do djece ne dopru i vijesti o ratovima i stradanjima svuda u svijetu, pa tako i u Ukrajini.

“I zato treba uvek da se molimo da Bog daruje mir u toj zemlji, da svakome otvori srce da bude ispunjeno razumevanjem i ljubavlju prema drugima, da se molimo da tamo što pre prestane rat”, poručio je patrijarh Porfirije, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Tokom boravka u Republici Srbiji deca iz regiona ( BiH, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije) imaju priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom i kulturom. Organizatori programa su narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i članica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Sanja Lakić i direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Djeca u Srbiji borave od 2. marta i do sada su posetili Istorijski arhiv Novog Sada, Muzej Novog Sada, Muzej Vojvodine, Skupštinu AP Vojvodine, Gradsku kuću i Petrovaradinsku tvrđavu, sajam knjiga u Novom Sadu, Manastir Velika Remeta na Fruškoj Gori i brojna druga mjesta. Na Sajmu knjiga u Novom Sadu djeci je domaćin bio pokajinski sekretar Dragan Milošević, dok ih je sa mnogo radosti  u Skupštini AP Vojvodine ugostio generalni sekretar Nikola Banjac.

Djeca su u petak posjetila i Narodnu skupštinu Republike Srbije koju su im pokazali Lakić i Ćutilo.

Za danas je predviđen sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Prethodni članakIMA VIŠE MODALITETA UTICANjA NA CIJENU GORIVA
Naredni članakDESETI DAN RATA – Rusija proglasila zatišje, otvara humanitarne koridore