Dijanina grupa “MANGUSTA” PRISLUŠKIVALA VUČIĆA: Zažmirili na 4 ubistva pripadnika “škaljarskog” klana i jednog advokata

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka, oformila je grupu za radne akcije “Mangusta” dok je bila na vrhuncu svoje moći u MUP.

Grupom su, osim nje, upravljali Coka Damjanović i Nikola Begović, šef odsjeka u Službi za specijalne istražne metode.

Na kraju se ispostavilo da je “Mangusta” služila za najprljavije moguće poslove među kojima je bilo prisluškivanje Aleksandra Vučića.

Ovoj grupi se “na dušu” stavlja i tužna sudbina inspektora Dejana Jovića.

Naime, grupa je formirana da bi pratila pripadnike dva najmoćnija mafijaška klana u Srbiji – “škaljarskog” i “kavačkog”. Po preporuci Dejana Milenkovića Bagzija, tada načelnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije, za glavnog operativca grupe je iz gradske policije doveden Coka Damjanović. Sve informacije sa mjera, iz pratnje i sva snimanja išli su preko Bagzija Milenkovića direktno na ruke Dijani Hrkalović.

FOTO: INSTAGRAM, SCREENSHOT TV PINK / RAS SRBIJA
FOTO: INSTAGRAM, SCREENSHOT TV PINK / RAS SRBIJA

U to vrijeme ubijeno je najmanje četvoro ljudi koji su se vezivali isključivo za “škaljarski” klan. Vladimir Popović Pop, Dragoslav Miloradović i Siniša Milić – i advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je branio osobe bliske tom klanu. Svi su ubijeni dok su formalno bili na mjerama, što u prevodu znači da je neko pustio ubice da slobodno urade posao.

– Policija prati čovjeka i ne vidi da je neko prišao i ubio ga, nisu sniminili, nisu slikali. Kako je to moguće da se desi?! Da se desilo jednom i hajde, moguće je, ali da se desi dva ili više puta, to ne mogu da povjerujem – rekao je ljetos predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, za slušanje Vučića u ozloglašenoj grupi bila je zadužena jedna ženska osoba čiji identitet je, kako Blic saznaje, poznat istražnim organima. Njen posao je bio i da otkuca transkripte Vučićevih razgovora. Transkripti bi zatim preko Bagzija Milenkovića, kako smo već naveli, završavali na stolu Dijane Hrkalović.

U to vrijeme prisluškivan je inspektor Dejan Jović koji je praćen kako bi mu podmetnuli veze sa mafijom. Uhapšen je i određen mu je jednomjesečni pritvor u decembru 2018. godine, kada je grupa okupljena oko Dijane Hrkalović u MUP-u, kojim je u to vrijeme upravljao ministar Nebojša Stefanović, bila na vrhuncu moći. Jović je, podsjetimo, učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića zbog ubistva na šinama.

FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Karatista Vlastimir Milošević je ubijen 30. januara 2017. na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu. Nakon pomenutog hapšenja nestali su dokazi, a pomenuti dvojac je pušten na slobodu.

– U njihovom hapšenju je učestvovao i Dejan Jović, hrabar policajac koji je posle toga prošao pakao. Pošto je učestvovao u hapšenju, morao je da bude “odmetlan” iz policije. Počeli su da mu prave haos – izjavio je nedavno Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Inače, Jović je poslije vlastitog hapšenja za sve lažne optužbe dobio oslobađajuće presude, ali je ipak premješten na niže radno mjesto u policijskoj hijerarhiji. Diskreditovan, upropašćene karijere i iscrpljen, preminuo je od posljedica koronavirusa 3. jula 2020. godine.

Poslije rasformiranja radne grupe “Mangusta” Coka Damjanović zbog “zasluga” postaje načelnik SBPOK-ovog odjeljenja za ubistva, gdje je  radio upravo Jović.

Izvor Blica kaže da sistematski progon inspektora Jovića u to vrijeme vrhušci MUP-a nije predstavljao problem, naprotiv. Karijera Damjanovića je bila u usponu sve dok nije uhvaćen u prijetnjama jednoj koleginici da će joj “poslati mafijaše”, odnosno da će mafijašima “dati adresu gdje ona stanuje”.

O prijetnjama i skandalu je obaviješten vrh MUP-a, ali ministar Stefanović u tom trenutku nije bio za smjenu Coke Damjanovića. Kasnije ga, ipak, sklanja sa mjesta načelnika. Tek s promjenom vlasti u MUP-u Damjanović biva premješten iz SBPOK-a na manje-više fiktivno radno mjesto koordinatora u UKP.

Prethodni članakEdin Vranj pušten na slobodu
Naredni članakEkspertski timovi do 28. oktobra da pripreme prijedloge zakona