Detalji akcija u Mostaru i Čapljini: Više osoba uhapšeno, oduzeti oružje, eksploziv, droga…

Od jutros se na području Mostara i Čapljine provode akcije Federalne uprave policije u kojoj je uhapšeno više osoba.

Prema informacijama iz FUP-a danas su provedene dvije akcije pod nadzorom Kantonalnog tužilašva HNK na području Mostara i Čapljine, a vezano za dokumentovanje izvršilaca kaznenih djela “Razbojništvo” iz člana 289. i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu realizacije prve akcije kodnog naziva “GUN” policijski službenici FUP-a su postupajući po nalogu Kantonalnog tužilaštva izvršili pretrese na četiri lokacije na području grada Mostara, te uhapsili tri osobe inicijala M.B. (1990), N.P. (1988) i M.M. (1996.) koja se sumnjiče za izvršenje predmetnih kaznenih djela.

Prilikom pretresa do sada je pronađen eksploziv, određena količina oružja i municije, aparaturu za krađu vozila, te drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenih kazneih djela.

U drugoj operativnoj akciji kodnog naziva “Trebižat” policijski službenici FUP-a poduzimali su aktivnosti iz svoje nadležnosti na području opštine Čapljina, u cilju dokumentovanja izvršilaca kaznenog djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. KZ FBiH.

Vezano za navedenu akciju, a postupajući po naredbi Opštinskog suda u Čapljini, izvršeni su pretresi pokretne i nepokretne imovine koju koriste osobe inicijala S.K. (1982), J.B. (1992) i A.G. (1986) koje su uhapšene u sklopu ovih aktivnosti.

Prilikom pretresa na području Čapljine pronađene su potkape, panciri, rukavice, vojno oružje, prigušivače, optički nišani, te određena količinu oružja i municije, određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Canabis Sativa L”, kao i drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenog kazneog djela.

Sve uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a biti predane u zakonskom roku u nadležnost Kantonalnog tužilaštva HNK.

Prethodni članakVukanović ponovo udaljen sa sjednice Skupštine Republike Srpske
Naredni članakUsvojen Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i Nacrt zakona o VSTS