DELEGACIJA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG KANTONA U RADNOJ POSJETI DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović, zajedno s načelnikom Opštine Ravno Andrijom Šimunovićem i EU koordinatoricom Vlade HNK-a Kristinom Crnjac, boravili su danas u radnoj posjeti Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Opštinskoj upravi Konavala. S dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i konavoskim načelnikom Božom Lasićem, te njihovim saradnicima, otvoreno je niz tema, s akcentom na prekograničnu saradnju i mogućnosti boljeg iskorištenja raspoloživih sredstava iz EU fondova za tu namjenu.

Naime, u toku je nekoliko zajedničkih vitalnih infrastrukturnih projekata uz dugi granični i pogranični pojas HNK i  DNŽ-a. To je prostor opštine Ravno, kao druge najveće opštine u FBiH, gdje su u toku projekti izgradnje, obnove i proširenja saobraćajnica i pristupa međudržavnim graničnim prelazima radi bolje i sigurnije saobraćajne povezanosti, te izgradnje vodosnabdijevnih i odvodnih sistema, posebno na prostoru Ivanice koja će i vodosnabdijevno i u mreži odvođenja biti povezana sa Dubrovnikom, uz finansijsku podršku Vlade Republike Hrvatske.

– Ovom prilikom posebno smo otvorili teme unapređenja iskorištenja IPA prekograničnih projekata te modaliteta zajedničkog razvijanja turističkih potencijala. Zajednička nam je opredijeljenost da nastavimo razvijati našu jako dobru saradnju, sve na tragu održivog privrednog razvoja i daljeg napretka naših sredina te unapređenja kvalitete življenja našeg stanovništva – komentirala je Buhač, naglasivši važnost razmjene iskustava s ovom hrvatskom županijom, posebno na tragu planova HNK-a za osnivanje Kancelarije za EU integracije i EU fondove odnosno u svjetlu činjenice da i kantone čekaju izuzetno veliki i složeni zadaci po otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

– Imamo desetak projekata prekogranične saradnje koje HNK-a i DNŽ-e, kroz svoje organe ili jedinice lokalne samouprave, zajednički prijavljuju. To je način na koji ćemo nastaviti raditi, očekujući uspjeh prijavljenih projekata koji će osjetno doprinijeti rastu kvalitete života s obe strane granice – poručio je župan dubrovačko-neretvanski naglasivši snažne prijateljske i partnerske poveznice HNK-a i DNŽ-a.

Konavoski načelnik podsjetio je na uspješnu saradnju Konavala, Mostara i Ravnog na projektu revitalizacije nekadašnje uskotračne pruge Ćiro, istaknuvši kako Konavle i Ravno imaju i potpisani sporazum o prijateljstvu. Izrazio je punu spremnost za pomoć HNK-a u osnivanju ureda koji bi radio na iskorištenju sredstava iz fondova Evropske unije, a kao predsjednik Hrvatske zajednice opština, obećao je i konkretnu pomoć u obogaćenju knjižnog fonda Narodne knjižnice HNK-a.

Podsjećamo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Dubrovačko-neretvanska županija suosnivači su i stalni članovi Jadransko-jonske evroregije, zahvaljujući kojoj je dosad ostvareno nekoliko značajnih prekograničnih projekata u više oblasti, od infrastrukture, privrede i poljoprivrede, do obrazovanja, turizma i zaštite okoline.

– Tu saradnju želimo produbiti i podići na novi nivo – dodala je premijerka, zahvalivši kolegama Dobroslaviću i Lasiću na gostoprimstvu i nedvojbenoj spremnosti za daljim jačanjem prijateljskih veza HNK-a i DNŽ-a, kao i njihovih pojedinačnih gradova i opština.

Prethodni članakU saobraćajnoj nesreći kod Mostara povrijeđene tri osobe
Naredni članakDodik: Srpska se nada statusu posmatrača u BRIKS-u