Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Nemanja Davidović izjavio je Srni da je napad na srpskog povratnika u Mostaru, u kome je zapaljen njegov automobil, još jedan u nizu incidenata koji ukazuju na nesigurnost i ugroženost povratnika u Federaciji BiH.

Davidović je ukazao da i pored brojnih slučajeva napada, počinioci ostaju neotkriveni i nekažnjeni, što dodatno podstiče nesigurnost među povratnicima u taj entitet.

Oštro osuđujući ovaj napad, Davidović je apelovao na nadležne organe da što prije pronađu i kazne počinioce, jer sigurnost povratnika u FBiH mora biti prioritet, a ne samo još jedan evidentirani napad i da se na tome sve završi.

“Nedavni slučajevi pojave uvredljivih grafita na dječijem igralištu u Livnu, natpisa na zgradi Ambasade Srbije, te Mađarske i Slovačke u Sarajevu jasan su znak neprijateljstva i nasilja, a vandali ostaju nesankcionisani”, istakao je Davidović.

On je naglasio da u danu kada je napadnut povratnik u Mostaru, ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez pozira sa puškom u napadačkom stavu.

Davidović je upitao kakvu poruku ministar šalje tom fotografijom u zemlji sa toliko rana i ožiljaka iz rata i sa toliko stalnih napetosti i problema koji bi trebalo da muče sve u BiH, a pogotovo zvaničnike.

“Interesantno je i zamisliti kakve bi reakcije izazvalo da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ili bilo koji ministar iz Republike Srpske fotografisao sa puškom u rukama. Koliko i kakvih bi to reakcija proizvelo i koliko bi bilo izjava o ugroženosti? Ovako, kada to uradi Helez, još jednom izlaze na površinu dvostruki aršini, pristrasnost i neravnopravnost pojedinih dežurnih ‘čuvara mira’ iz Sarajeva”, konstatovao je Davidović.

Prethodni članakBileća: Druženje bivših pitomaca ЈNA
Naredni članakЈusufspahić: Molimo Boga da čuva mir u Srbiji i dobre međuljudske odnose