Danas slavimo Svetog Neuma: Vjernici se upućuju ka ovom mjestu, a ovo je razlog

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas ljetnji praznik Svetog Nauma.

Sveti Naum bio je učenik slovenskih učitelja slovenskih svetog Ćirila i Metodija i jedan od Petočislenika.

Proslavio se ka čudotvorac i veliki znalac tokom svog putovanja u Rimu. Poznavao je mnoge jezike, a prema vjerovanju iz njegovih se očiju izlivala iscjeliteljska sila, koja je iscjeljivala bolesnike. Pri povratku iz Rima, sveti Naum i Kliment su se nastanili na obalama Ohridskog jezera. Dok je sveti Kliment djelovao kao episkop u Ohridu, sveti Naum je osnovao na južnoj obali jezera manastir.

Manastir i dan danas krasi tu obalu, kao što ime svetog Nauma krasi istoriju slovenskog hrišćanstva. Kroz vijekove, manastir je bio izvor čudotvorne sile i utočište bolnim i nevoljnim. Oko svetog Nauma sabralo se mnoštvo monaha sa Balkana. Sveti Naum je bio mudar učitelj, jedinstven rukovoditelj monaha, odlučan podvižnik, čudotvoran molitvenik i duhovnik. On se posebno trudio da prevede Sveto pismo i ostale crkvene knjige, sa grčkog jezika na slovenski. Činio je čudesa za života i poslije smrti.

Prema vjerovanju, njegove čudotvorne mošti i dan-danas zadivljuju, naročito isceljenjima od teških bolesti. Kad je ljetnji praznik, okupi se veliki sabor naroda u manastiru Svetog Nauma. Mnogi bolesnici dolaze, ili bivaju donošeni, da tu nad moštima svetiteljevim kroz vjeru i molitvu dobiju iscjeljenje. Ne samo pravoslavni nego i ljudi druge vjere dolaze da potraže pomoć od Svetog Nauma.

Prethodni članakVoditelj Bi-Bi-Sija pozvao na ubistvo Trampa
Naredni članakNastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici