DANAS SLAVA MANASTIRA ŽITOMISLIĆ: Poziv vjernicima u Hercegovini da svojim prisustvom uveličaju slavu Blagovijesti

Manastir Žitomislić koji je posvećen prazniku Blagoveštenja Presvete Bogorodice, danas proslavlja svoju krsnu slavu Blagovijesti.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i bratstvo manastira pozvali su vjernike iz Mostara, doline Neretve i Hercegovine, da svojim prisustvom uveličaju slavu manastira.

U 8.00 časova služiće se Jutrenje, a u 9:00 časova počinje Sveta liturgija.

Prema riječima igumana Danila svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop dalmatinski Nikodin. Na liturgiji će pjevati bogoslovi iz Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima i bogoslovi iz Bogoslovije Sveta tri Jerarha iz Manastira Krke

Nakon liturgije u 11 časova biće održana Svečana akademija koju su spremili učenici Bogoslovije iz Sremskih Karlovaca.

“Pozivamo sve vjernike, ljude koji su već navikli da dolaze i sve ljude iz Hercegovine, da dođu i da zajedno proslavimo Blagovijesti. Neradni je dan i nadamo se lijepom vremenu kako bi ovaj veliki praznik proslavili u radosti i veselju”, poručio je iguman Danilo.

Blagovijesti su praznik koji najavljuje događaj spasenja i događaj kada je Arhanđeo Gavrilo Bogorodici donio radosnu vijest da će roditi Sina Božijeg riječima  “Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!”

Manastir Žitomislić je jedan najznačajnijih manastira, ne samo u Hercegovini, već i u čitavoj BiH, po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom uticaju koji je imao kroz istoriju do danas.

Manastir Žitomislić oduvijek je bio duhovni i kulturni centar Srba u dolini Neretve, a iguman Danilo je više puta kazao da je istorija manastira Žitomislić istorija svakog živog čovjeka sa ovih prostora.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine, iste godine kada i Stari most u Mostaru. Zadužbina je porodice Miloradovića, koja je 1566. godine od nevesinjskog kadije dobila dozvolu za obnavljanje manastira, što ukazuje da je na tom mjestu i ranije postojao hram.

Porušen je do temelja 1992. godine, a njegova obnova počela je 2002. godine i završena je 2005., kada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle kao prvu pravoslavnu bogomolju koja je obnovljena u dolini Neretve nakon posljednjeg rata. U sklopu manastira otvoren je i muzej 2019. koji posjeduje značajnu zbirku umjetnika, rukopisnih knjiga od  XIV do XVI vijeka i ikona koje su najstarije i koje datiraju iz XVI vijeka, te mnoge druge umjetnine.

Manastir osim Blagovijesti biva mjesto sabora pravoslavnih Hercegovine i na praznik Svetih sveštenomučenika žitomislićkih 26. juna.

Manastir Žitomislić nalazi se na pola puta između Mostara i Čapljine u istoimenom mjestu. Jedan je od najstarijih i najznačajnijih pravoslavnih manastira u BiH i proglašen je za nacionalni spomenik.

Manastir je ponovo duhovni stub Srba u dolini Neretve i omiljeno mjesto za brojne hodočasnike i turiste.

 

Prethodni članakSPC proslavlja praznik Blagovijesti
Naredni članakNikola Jokić pokazao Bogdanu svu moć Nagetsa: Tripl-dabl iz Sombora “očerupao” i Hokse u NBA srpskom dvoboju