Danas posebna sjednica Parlamenta Srpske o vraćanju nadležnosti

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

Na posebnoj sjednici trebalo bi da budu razmatrane Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.

Prošle su 24 godine od konferencije u Bonu kada su i donesena famozna bonska ovlašćenja. Tada je, kažu predstavnici Republike Srpske, i započeta najveća pravna prevara u istoriji čovječanstva.

Savjet za sprovođenje mira dao je ovlašćenja visokom predstavniku u BiH da smjenjuje izabrane zvaničnike i donosi zakone što je suprotno Dejtonskom sporazumu.

Intervencionizam visokih predstavnika doveo je do toga da Republika Srpska izgubi većinu najznačajnijih nadležnosti predviđenih Ustavom.  Srpska započinje proceduru vraćanja nadležnosti, na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Prethodni članakPOSEBNA SJEDNICA U RANGU ISTORIJSKE
Naredni članakBileća i Berkovići bez struje