Danas počinje glavna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metju Palmerom biće održan danas u Sarajevu.

Sastanak će početi u 9:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Palmer i Eichorst će u Bosni i Hercegovini boraviti u u periodu od 25. do 30. januara 2022. godine.

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminisala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Tokom posjete sastat će se s članovima Interresorne radne grupe, Zajedničkim kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima civilnog društva, kao i s liderima političkih stranaka u BiH, saopšteno je iz Ureda za komunikacije Evropske unije u BiH.

Inače, Palmer i Eichorst tokom dana sastaće se sa predstavnicima vladajućih stranaka u 14:00 sati u zgradi Delegacija Europske unije u BiH. Sa predstavnicima opozicije iz Republike Srpske sastaće se u 15:30 sati. Nakon toga će u Neumu, u četvrtak i petak organizovati sastanak na kojem će s političkim zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.

Prethodni članakHrvatska: Sva djeca prije odlaska u školu ponedjeljkom će se morati testirati
Naredni članakPotraga za 39 ljudi nakon brodoloma kod Floride