DANAS PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Širom Republike Srpske, ali i u Federaciji danas se pliva za Časni krst.

U Mostaru danas SPC i Eparhija blagajska organizuje plivanje za časni krst u mostarskom naselju Ortiješ sa početkom u 11 časova. Prije toga, u 9 časova, služi se arhijerejska liturgija u Crkvi Svetog Vasilije Ostroškog u Blagaju, a služi je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Banjaluci će biti održana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Vrbas. Prethodno će vladika banjalučki Јefrem služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, najavljeno je iz Parohije banjalučke.

Nakon arhijerejske liturgije, u 12.00 časova biće formirana litija koja će se kretati do Gradskog mosta, gdje će biti obavljen čin osveštanja vode, a nakon toga biće održano plivanje za Časni krst.

Iz Parohije su pozvali vjernike da prisustvuju ovim događajima uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Tradicionalno u plivanju za Časni krst učestvuju 33 plivača koji plivaju 33 metra u znak sjećanja na 33 godine koliko je Isus Hristos proveo na ovom svijetu.

Trebinju je plivanje za Časni krst predviđeno za 10.45 časova na rijeci Trebišnjici, rekao je Srni starješina Sabornog hrama u Trebinju Mladen Žulović.

Prethodno će u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg biti služena Sveta liturgija.

Nakon liturgije ulicama Trebinja u 10.30 poći će litija do rijeke Trebišnjice, gdje će biti osveštana voda i organizovano plivanje za Časni krst, a pobjednik će biti nagrađen zlatnikom.

Plivanje za Časni krst u Bileći biće održano na Bilećkom jezeru, sa početkom u 11.30 časova, najavljeno je iz lokalne Crkvene opštine.

Plivanju će prethoditi Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Save.

Brodu će takođe biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Savi.

– Organizacija ovogodišnjeg plivanja za Časni krst pripada članovima Udruženja navijača “Delije srpski Brod”, Svetosavskoj omladinskoj zajednici i Boračkoj organizaciji Brod, uz svesrdnu podršku opštinske administracije na čelu sa načelnikom, kao i Crkvene opštine, Doma zdravlja, Policijske stanice i Јavnog preduzeća Komvod – objavljeno je na Fejsbuk stranici Crkvene opštine Brod.

Biće služena Sveta liturgija, nakon koje će u 10.30 časova uslijediti svečana litija do obale rijeke Save, gdje će prvo biti osveštana voda, a potom će uslijediti plivanje za Časni krst.

Tradicionalno plivanje za Časni krst u Drini kod Bratunca biće održano pored izletišta Rajska plaža, na dionici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine zemaljskog života Isusa Hrista.

Bogojavljenskom plivanju prethodiće liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, odakle će u 11.30 časova krenuti litija prema Rajskoj plaži.

I ove godine obezbijeđene su nagrade za pobjednike.

Tradicionalno plivanje za Časni krst biće organizovano danas i na akumulacionom Perućačkom jezeru na Drini kod Manastira Karno u srebreničkoj opštini u 12.00 časova.

Bogojavljenskom plivanju prethodiće Sveta liturgija u manastirskoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Za bogojavljensko plivanje u Novom Gradu prijavljeno je 10 plivača, rekao je Srni sveštenik Nemanja Vidić. Prethodno će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla biti služena liturgija.

Sveštenik Vidić je rekao da će litija u 12.00 časova krenuti od hrama prema gradskoj plaži Ada.

On je dodao da Crkvena opština Novi Grad i ove godine organizuje plivanje za Časni krst, da bi se održala tradicija.

U opštini Јezero, nakon Svete liturgije u Hramu Svetog Lazara koja počinje u 10.00 časova, srpska pravoslavna parohija jezerska u saradnji sa opštinom, organizuju plivanje za časni krst u rijeci Plivi.