Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH kako bi se izmijenio zakon i spasio Adnan iz Mostara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine će na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Sjednica je zakazana za 13.00 časova, najavljeno je iz Parlamenta.

Vlada FBiH jučer na hitnoj telefonskoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Podsjetimo, izmjene i dopune zakona slijede nakon priče mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre. Iako je našao donora, nije mogao uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon.  Adnanu je zdravstveno stanje pogoršano i upitno iz sata u sat. Izmjene ovog zakona ako danas prođu na Predstavničkom domu, na potezu je Dom naroda FBiH, kao i predsjednica FBiH Lidija Bradara koja mora potpisati izmjene.

Prethodni članakNikola Tesla: 168. godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke
Naredni članakŽeljko Joksimović pružio podršku Đokoviću: Napravio – Novakovo kolo i nasmijao sve