Danas bi trebao biti izabran gradonačelnik Mostara

Mostar bi danas trebao dobii gradonačelnika. Vijećnici su to u srijedu obećali građanima u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Novi nastavak zakazan je za danas s početkom u 15.30 sati, a politički subjekti koji participiraju u zakonodavnoj vlasti više nemaju konkretan izgovor da u preostala dva kruga ne izaberu gradonačelnika.

Izbog gradonačelnika u zadnjih nekoliko dana zasjenili su sukobi unutar BH. bloka u čijim rukama je do sada bila odluka ko će biti gradonačenik Mostara, dali Zlatko Guzin iz SDA ili Marijo Kordić iz HDZ-a.

Koalcija za Mostar upravo je u BH. bloku tražila partnera i podršku za izbor Zlatka Guzina za gradonačelnika, a to će pokušati uraditi i danas prije sjednice na sastanku na koji su pozvali sve probosanske stranke.

Od toga saastanka neće biti ništa, tvrde iz BH. bloka jer je, kako kažu, poziv SDA, odnosno Kolicije za mostar, samo zamazivanje očiju javnosti. Tvrde da je taj sastanak sazvan samo da bi SDA imala alibi pred javnosti da su pokušali okupiti bošnjake, te da je BH. blok kriv ako se Marijo Kordić izabere za gradonačelnika.

Mario kordić pred današnju sjedicu definitivno ima više šanse od Guzina da dobij poziciju gradonačelnika Mostara u trećem krugu glasanja.

Mediji će ovaj događaj pratiti na vjetru i hladnoći jer su vijećnici odlučili da je sala u prizemlju gradske vijećnice zauzeta i da za medije nema mjesta u zgradi Gradskog vijeća. Ono što se ostavlja javnosti jeste loš onlajn prijenos.