DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: MILIVOJEVIĆ POLOŽIO VIJENAC NA PARTIZANSKOM GROBLJU U MOSTARU

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević položio je danas vijenac na Partizanskom groblju povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Sa Milovojevićem cvijeće su položili i predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Mostaru, te predstavnici Aktiva mladih i Aktiva žena SNSD-a Mostar.

 

Milivojević je naglasio da svi treba da se sjećamo velike pobjede nad fašizmom. ”Sam čin sjećanja i klanjanja onima koji su izborili tu pobjedu trebao bi da bude jedinstven i civilizacijski čin. Niko od nas ne bi trebao da se odriče antifašističke borbe. Iako se nalazimo u trenucima kada se pokušava revidirati istorija, mi se nalazimo na mjestima gdje svako od nas ima svoju bolnu istoriju, a tako bolna istorija svakog naroda je i naša zajednička istorija. Na toj bolnoj zajedničkoj istoriji trebali bi naći načina izgradimo bolju i ljepšu budućnost za sve”, kazao je Milivojević.

Milivojević je nakon polaganja obišao devastirano Partizansko groblje izražavajući razočarenje i žaljenje što se u Mostaru dešavaju ovakve stvari i što još uvijek nije došlo do sanacije i obnove.

”Svako groblje, pa i spomen groblje je mjesto na kome se vraćamo nekome našem koga smo izgubili i samim im obuzima nas tuga. Kada vidimo da su groblja devastirana i zapuštena, ta tuga je još veća. Osim žaljenja za svojim precim i ljudima koji su utkali svoje živote u slobodu i istoriju, tuga je veća što u vremenu u kojem živimo postoje ljudi koji takva mjesta uništavaju”, naveo je Milivojević.

On je napomenuo da je Partizansko groblje i nacionali spomenik, te da ima i ogromnu umjetničku vrijednost što bi Mostar i u tom svjetlu trebao da iskoristi.

Partizansko spomen groblje u Mostaru nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Djelo je čuvenog jugoslavenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Spomenik je već godinama na meti vandala, a 15. juna 2022. godine devastirano je kao nikada prije, tako što je u komadiće porazbijana svaka od od 700 spomen-ploča.

Svoju slobodu u Drugim svjetskom ratu  Mostar je skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

Tokom Drugog svjetskog rata na području Mostara stradalo je 1910 pripadnika srpskog naroda, a najvišeih je stradalo od ustaša, preko 1500.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Prethodni članakNEVJEROVATANA SLIKA IZ NEVESINJA: PREMA OSTROGU POŠLO 120 HODOČASNIKA, I DJECA PJEŠAČE 170 KILOMETARA
Naredni članakЈokić obukao posebnu majicu i otvorio dušu: Deki mi je dao slobodu – mogu samo da kažem hvala