Dan D za BiH: Brisel danas odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora s EU

Evropski lideri spremni su da na sjednici Evropskog savjeta koja počinje danas, daju odobrenje za početak pristupnih pregovora sa BiH, ali sljedeći korak biće uslovljen ispunjavanjem ranije dogovorenih reformi, objavio je dobro obaviješteni magazin “Politiko” iz Brisela.

Od odluke Evropskog savjeta dijeli nas samo nekoliko sati. Bundestag, ali i parlament Nizozemske jučer su dali zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, a očekuje se da će Evropski savjet prihvatiti preporuku Evropske komisije. Lideri EU će danas zatražiti od Savjeta i izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

Za sve zemlje sa statusom kandidata, uključujući i one za koje je usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, nužno je usvajanje pregovaračkog okvira. Odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, Evropski savjet usvojilo je u decembru prošle godine, ali oni nisu još uvijek otvoreni upravo jer još nije usvojen pregovarački okvir.

Tako će biti i s Bosnom i Hercegovinom. Odluka lidera EU će biti konačna.

“Nije više pitanje da li, nego kada. To je vrlo velika, pozitivna promjena i sada je vrijeme da iskoristimo ovaj momentum za Bosnu i Herceogovinu, koja je posljednjih mjeseci postigla veliki napredak”, austrijska ministrica za evropske poslove Karoline Edtstadler.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Lokke Rasmussen, čija se zemlja spominjala kao jedna od dvije koje imaju rezerve prema otvaranju pregovora s BiH, rekao je da dijeli ocjenu koju je dala Evropska komisija.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović rekao je da je optimističan kada je u pitanju odluka o otvaranju pregovora o članstvu u EU, ali ne i kada je u pitanju dobijanje datuma za njihov početak.

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković rekao je da je umjereni optimista, ističući da ne treba strahovati od onoga što neki nazivaju “dodatnim uslovima”.

Prethodni članakCvijanovićeva čestitala Brnabićevoj: Uvjerena sam da ćete rukovoditi parlamentom u interesu Srbije
Naredni članakSrbija platila visoku cijenu za svoju hrabrost: Komemoracija u Moskvi povodom godišnjice NATO agresije