Dan civilne zaštite u Trebinju biće obilježen vježbom “Štit 22”

U Trebinju će u utorak, 1. marta, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, biti održana vježba “Štit 22” na kojoj će učestvovati više od stotinu pripadnika sistema zaštite i spasavanja, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

On je naveo da će na vježbi, osim pripadnika Republičke uprave civilne zaštite, učestvovati Helikopterska jedinica i pripadnici MUP Srpske, među kojima i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, kao i vatrogasci, spasioci i hitna medicinska pomoć iz Trebinja.

Novitović je rekao da će proba vježbe biti održana sutra, dok će u utorak, 1. marta, tokom svečanog dijela proslave Međunarodnog i Dana civilne zaštite Republike Srpske, najzaslužnijim pripadnicima sistema zaštite i spasavanja tradicionalno biti uručene plakete i zahvalnice.

Iako je prethodna godina za pripadnike zaštite i spasavanja bila izazovna, Novitović kaže da je bila uspješna, jer su zajedno sa pripadnicima lokalnih civilnih zaštita i građanima uspjeli da kvalitetno odgovore na prirodne katastrofe kojima su, osim građana, bili izloženi imovina i prirodna dobra Srpske.

– Požarna sezona u hercegovačkoj regiji bila je izuzetno aktivna, a imali smo i požar na području Višegrada, gdje je bilo ugroženo zaštićeno prirodno dobro Pančićeva omorika. U Sarajevsko-romanijskoj regiji pomogli smo građanima u saniranju od posljedica od poplava – podsjetio je Novitović.

Osim toga, kaže Novitović, redovno su obavljane i aktivnosti koje se odnose na procese deminiranja, kao i opremanja i obučavanja pripadnika civilne zaštite kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

– Pred nama je dosta izazova i novih zadataka, a jedan od osnovnih je da pripadnike spasilačkih jedinica uvedemo u sistem civilne zaštite i da im omogućimo kvalitetnu obuku – rekao je Novitović.

On kaže da će Republička uprava civilne zaštite, zajedno sa Vladom Republike Srpske, uložiti značajna sredstva u obuku, ali i u opremanje vatrogasno spasilačkih jedinica.

– Osim opreme za borbu protiv požara, organizovaćemo obuke za spasioce na vodi i iz ruševina, kao i ostale obuke za koje oni budu zainteresovani – istakao je Novitović.

Prema njegovim riječima, postoji interes i za nabavku spasilačke opreme, pa će prema njihovim zahtjevima, potrebama, ali i mogućnostima, nadležni pronaći način da ih što bolje i kvalitetnije obuče i opreme u ovoj godini.

Srna

Prethodni članakKarl Bilt: “Srbija se diskvalifikovala iz procesa pridruživanja EU”
Naredni članakKo je čovjek koji prkosi Putinu? Proslavio se ‘svirajući’ klavir penisom, a sad je ratni vođa…