Dačić: U memorandumu o policijskoj saradnji nema nikakve politike

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je uoči dolaska u Trebinje da je današnje potpisivanje memoranduma između ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Srpske o saradnji pokazatelj dobrih odnosa i istakao da tu nema nikakve politike.

– Kada je riječ o policijskoj saradnji to nije politička stvar, policijska saradnja jeste stvar bezbjednosti – ona je u interesu svakog građanina – rekao je Dačić.

On je podsjetio da je memorandum i stacioniranje jednog helikoptera za gašenje požara MUP-a Srbije u Trebinju tokom ljetne sezone dogovoren na Svesrpskom saboru, kao pomoć u vanrednim situacijama braći iz Republike Srpske.

– U ovo doba godine najviše je požara u Hercegovini. Helikopter će biti stacioniran u Trebinju sa posadama i ljudima koji se bave gašenjem požara, i oni će tu biti za sve vrijeme ljetnje sezone – rekao je Dačić za televiziju “Pink”.

Kada je riječ o neosnovanim optužbama zbog Svesrpskog sabora, Dačić je istakao da cijeli srpski narod postavlja pitanja nacionalnog identiteta i kolektiviteta i da to čini samo radi sopstvene zaštite, a ne radi pravljenja neke nove državne tvorevine.

Ukazujući na apsurdnost optužbi protiv Srbije zbog organizovanja Svesrpskog sabora, Dačić je podsjetio da u istoriji nije bilo “velike Srbije”, ali jeste “velike Hrvatske” – NDH, “velike Turske” i “velike Albanije”.

On je ukazao da su Srbi oštećeni i poslije Prvog svjetskog rata i granicama iscrtanim u socijalističkoj Јugoslaviji, koje su bile najnepravednije prema njima, i raspadom Јugoslavije devedesetih godina 20. vijeka.

– Pričamo prije svega o stvarima koje nisu vezane za promjene granica i to nekome smeta. Stalno smo na udaru i mislim da ne treba mnogo da se obaziremo. Nikoga ne ugrožavamo ili napadamo, ali gledamo kako ćemo da zaštitimo naš narod – poručio je Dačić.

Dačić je apelovao da se narodi okrenu budućnosti, ističući da vraćanje u prošlost služi samo onima koji bi da se narodi na Balkanu vrte u krug i ne napreduju koliko bi mogli.

On je napomenuo da narodi na Balkanu rade protiv sebe kada pristaju na intervenisanja sa strane.

Dačić je naglasio da je došao trenutak da se stavi tačka na sve to.

Prethodni članakNjemačka policija kod vozača iz BiH pronašla dva skrivena noža
Naredni članakMoskva će ograničiti kretanje diplomata EU