Dačić: Priznanjem samoproglašenog Kosova, Ukrajina i Grčka bi naudile sebi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Ukrajina i Grčka ne smiju da se usude da priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova jer bi to i njima štetilo.

Dačić je objasnio da bi takva odluka Ukrajine samo mogla da joj našteti jer bi time pokazali da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja, dok Grčka nije priznala Kosovo i ne smije to da uradi zbog svog naroda na Kipru.

Komentarišući tvrdnje dijela međunarodne zajednice da je Kosovo drugačiji slučaj od Ukrajine, Dačić je naveo da Srbija nije saglasna s tim jer se time pokušava prikriti kolektivna krivica.

– Haos na međunarodnoj političkoj sceni nastao je kršenjem presedana kao što je Kosovo. Vi onda imate veoma velike teškoće da objasnite zašto se to ne može dešavati u nekim drugim delovima svijeta. Takva odluka Ukrajine bi samo mogla da joj šteti jer onda time govore da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja – rekao je Dačić za TV Kurir.

Komentarišući to što je neformalnom sastanku lidera zapadnog Balkana u Atini prisustvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Dačić je naveo da nije bilo zastava i da samim tim Kosovo nije tretirano kao nezavisna država.

Prethodni članakDo nedjelje na snazi narandžasto upozorenje na visoku temperaturu
Naredni članakOvo bi trebala biti nova škola dječaka ubice: Nema učionice, ali ima 80 učitelja