Dačić: Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

– Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda – poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, kao i da sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, naglasio je Dačić.

– O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti našu borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja. A vidjećemo i koliko vrijedi riječ međunarodne zajednice koju su dali predsjedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savjet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž? – upitao je šef srpske diplomatije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojili su večeras nacrt izvještaj izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Prethodni članakVučić razgovarao sa Alijevim o pritiscima kojima je Srbija izložena
Naredni članakSmjene u RiTЕ Gacko