“Da je BiH normalna država, ne bi bilo moguće da stranac Šmit nameće zakonska rješenja”

Da je BiH normalna država, u kojoj se poštuje Ustav i pravo, ne bi bilo moguće da nelegitimni stranac Kristijan Šmit nameće zakonska rješenja, pogotovo ne Izborni zakon, ocijenili su pravnici i stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava u emisiji “Drugi ugao”.

Poručuju da je nametanjem Šmit obesmislio zakonodavnu ulogu Parlamenata i legitimno izabranih predstavnika naroda i evropski put BiH.

Upozoravaju da krajnji cilj ovog zakona nije, kako je Šmit naveo transparentniji izborni proces, već eliminacija predsjednika Srpske Milorada Dodika sa političke scene.

“Odredba zakona po kojoj mandat prestaje izabranom zvaničniku koji su osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili više, ili kaznu zatvora jer nisu bile predviđene bezbjednosne mjere. Ovim očigledno visoki predstavnik nastavlja tu svoju priču nametanja Krivičnog zakona BiH, pa nametanja suđenja po tom zakonu, a evo sada i po Izbornom zakonu“, rekao je Branko Petrič, bivši predsjednik CIK-a.

Lazar Stjepanović, pravni zastupnik Republike Srpske ističe da se zna zbog čega je ta odluka i donesena.

“Cilj je da se s jedne strane provede krivični postupak koji se vodi u Sudu BiH, a onda s druge strane da CIK ima mogućnost da na osnovu takve jedne presude prekine mandat predsjedniku Dodiku“, dodao je on.

I ono što je važno reći, dodaje Siniša Bencun bivši ambasador BiH u OЕBS-u, je da je međunarodna zajednica nekoliko godina poslije rata imala značajnu ulogu u kreiranju mnogih propisa i izbornih pravila, izbornog zakona.

“I sve što je u njemu upisano je vidno prisutna međunarodna zajednica koja danas kritikuje te elemente kao netransparentne i problematične“, naglasio je Bencun.

Prethodni članakImate li emocionalnu glad?
Naredni članakDjevojčica (13) ubila majku zato što joj je oduzela ajfon!