Cvijanović: Zaključke PIK-a pisali bošnjački predstavnici, svako miješanje korak nazad za BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su zaključci samozvanog tijela /Savjeta za implementaciju mira u BiH – PIK/ uobičajene floskule, forma bez ozbiljnog sadržaja i bilo kakvog smisla.

Komentarišući zaključke PIK-a u kojima su se obrušili na Republiku Srpsku i njeno političko rukovodstvo, Cvijanović je istakla da djeluje kao da su zaključke pisali bošnjački predstavnici ili neko ko želi da im se dodvori.

– Optužuju Republiku Srpsku za rušenje Dejtonskog sporazuma, a zatim je pozivaju da prihvati /Kristijana/ Šmita čije nelegalno imenovanje je plod bezočnog kršenja aneksa 10 tog sporazuma – ukazala je Cvijanović.

Takođe, dodala je ona, ukazuju na važnost poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, a isti taj sud je rekao da visoki predstavnici moraju biti imenovani rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, što se u slučaju Kristijana Šmita nije desilo.

– Pozivaju tobože na poštovanje suvereniteta, demokratskih procedura i vladavine prava u BiH, a upravo su oni ti koji su sve to srušili i obesmislili – konstatovala je srpski član Predsjedništva BiH.

Cvijanović je zaključila da svako zasijedanje takozvanog PIK-a i svako miješanje osiljene ambasadokratije u unutrašnja pitanja predstavlja korak nazad za BiH, njen evropski put i prijeko potrebni dijalog predstavnika svih naroda.

Prethodni članakDodik se obratio na Simpozijumu u Bratislavi: BiH primjer kršenja svih postulata vladavine prava
Naredni članakKošarac: PIK nije dejtonska institucija i ne služi ničemu dobrom