Cvijanović: Vojska Republika Srpske – odraz volje našeg naroda da opstane

Republika Srpske nije željela rat, on je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom obraćanja na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetila je da su pred formiranju Vojske Republike Srpske prethodili brojni zločini nad srpskim narodom.

– Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca – naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je u tim zlokobnim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali vojske sa šahovnicama i ljiljanima, nastala slavna Vojska Republike Srpske

– Ona je bila odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Proistekla je iz naroda jer su u njene redove stupili obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da kolektivna trauma uzrokovana genocidom koji je srpski narod preživio samo pet decenija ranije nije dozvolila da se ponove greške iz 40-ih godina prošlog vijeka.

Prethodni članakDodik: Srpski narod 1992. godine donio sudbonosne odluke kako bi se odbranio
Naredni članakDoktorica Alma Vila Humačkić iz Mostara ponijela titulu ”Ginelokog 2023 godine”