Cvijanović: Ukoliko bude pokrenuta procedura za smjenu ambasadora Vujića, uvjerena sam da će parlament Srpske stati u njegovu zaštitu

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je kolegama iz FBiH da bi, prije nego što zavire u tuđe dvorište, trebalo prvo da počiste sopstveno.

Cvijanovićeva je rekla za Srnu da je pozivanje na smjenu ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića zbog iznošenja činjenica na koje je svojevremeno upozoravao, između ostalih, i britanski Bi-Bi-Si i drugi zapadni mediji, onoga što su plasirale obavještajne službe, kao i izvještaja raznih instituta koji se bave bezbjednošću, besmisleno, licemjerno i unaprijed osuđeno na propast.

– Nisam primjetila da je bilo ko iz FBiH digao glas kada su MIP i Stalna misija pri UN-u učestvovali u falsifikovanju dokumenta koji je na moju adresu poslao generalni sekretar UN-a. Isto tako ćute i kada se sarajevski ambasadori nezakonito izjašnjavaju u UN i drugim organizacijama, ne pitajući za mišljenje Predsjedništvo koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike BiH – podsjetila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da ambasador Vujić, nakon obraćanja na sjednici Savjeta za ljudska prava UN, treba sam da podnese ostavku zbog, kako je rekao, neistinitih i neutemeljenih izjava o BiH, a ako to ne učini biće pokrenuta procedura njegove smjene, Cvijanovićeva je istakla da je očigledno da hajka na ambasadora Vujića nije stvar principa, već želje da se uguši glas onih koji javno govore o džihadističkoj prijetnji u BiH.

– To što je za pojedine u BiH sprega islamskog terorizma i bošnjačke politike neprijatna i nepoželjna tema, to ne znači da će o tome ćutati i kadar iz Republike Srpske. Ukoliko, ipak, bude pokrenuta procedura za Vujićevu smjenu, uvjerena sam da će Narodna skupština Republike Srpske stati u njegovu zaštitu – naglasila je Cvijanovićeva.

U Ženevi se od 26. februara do 5. aprila održava 55. redovna sjednica Savjeta za ljudska prava UN, a u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma govorio je ambasador Vujić, koji je ukazao da su, čak i dok BiH radi na pristupanju EU, zapadne vlade primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji.

Prethodni članakOd 15. marta ponovno zaključavanje cijena za 60 proizvoda
Naredni članakDrama u Gradišci: Prijetio plinskom bocom, evakuisani vrtići