Cvijanović s predsjednicom Mađarske: Dobri odnosi podsticaj ka daljem jačanju saradnje

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Budimpešti sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak.

Ovom prilikom, Cvijanović je čestitala Novakovoj na uspješnoj organizaciji Demografskog samita u Budimpešti, zahvalivši se na pozivu za učešće.

Na sastanku je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dvije strane veoma dobri, bez otvorenih pitanja, te da to predstavlja snažan podsticaj daljem jačanju saradnje u svim relevantnim oblastima, poput ekonomije, poljoprivrede, energetike i infrastrukture.

Cvijanovićeva je upoznala predsjednicu Mađarske o aktuelnim političkim prilikama u Republici Srpskoj, BiH i regionu, a razgovarano je i o procesu evropskih integracija, kao i predstojećim izborima za Evropski parlament.

Sastanak je održan u rezidenciji predsjednika Mađarske i jedan je u nizu sastanaka dvoje zvaničnika.

Cvijanovićeva u Budimpešti boravi na poziv Novakove, koja je organizator dvodnevnog Demografskog samita.

Prethodno se Cvijanovićeva obratila na na 5. Demografskom samitu u Budimpešti “Porodica – ključ sigurnosti” kazavši da je obaveza svih da se pokuša skrenuti pažnja javnosti na izazove u oblasti demografije, koji su zajednički gotovo svim evropskim zemljama.

– Smatram da je i sam koncept ovogodišnjeg samita, “Porodica kao ključ sigurnosti”, veoma efektan i pažljivo odabran. Nažalost, u Evropi koja se suočava sa veoma ozbiljnom demografskom krizom, ovoj temi se ne pridaje dovoljno pažnje. Utoliko je veći značaj skupova poput ovoga u Budimpešti, kao i naša obaveza da pokušamo skrenuti pažnju javnosti na izazove u oblasti demografije koji su zajednički gotovo svim evropskim zemljama – poručila je Cvijanovićeva u svom obraćanju na ovom demografskom samitu.

Ako je demografija ključ našeg opstanka, kaže Cvijanovićeva, a složićemo se da je riječ o elementarnoj biološkoj činjenici, onda je porodica svakako pretpostavka stabilnog demografskog razvoja.

– Snažna porodica u čijoj osnovi je brak kao zajednica muškarca i žene, a ne bilo kakve varijacije na temu, temelj je uspješnog društva. Ako jedna država u dužem vremenskom periodu bilježi negativan prirodni priraštaj i izrazito nepovoljne demografske trendove, to u budućnosti može dovesti do brojnih poremećaja u njenom funkcionisanju – poručila je ona.

Prethodni članakOrban: Srbi nisu problem, nego rješenje za Balkan
Naredni članakPREGOVORI O VLADI HNK: SDP neće za isti sto sa SDA