Cvijanović: RS ušla u više programa za nabavku vakcina

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je važna ocjena stručnjaka o kvalitetu vakcine protiv virusa korona, ali i njena dostupnost, te da je Srpska ušla u više programa za njihovu nabavku.

Cvijanovićeva je navela da je jedan od programa za nabavku vakcina sa Rusijom, ali i da nisu isključeni ni drugi aranžmani, te istakla da je dobijanje vakcine, njihova distribucija i snabdijevanje globalni izazov.

“Stoga smo ušli u više programa, a jedan od njih je, kada je riječ o Republici Srpskoj, sa Rusijom, kako bismo obezbijedili određene količine ruske vakcine, ali isto tako nisu isključeni ni drugi aranžmani”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je napomenula da je poznato da su oba entiteta u BiH ušla u određen aranžman kojim se globalno omogućava snabdijevanje.

“Struka može mnogo više da priča o tome, ali mislim da je jako važno da mi imamo ocjenu tih vakcina od stručnjaka, ali isto tako i dostupnost prema više izvora, jer ne treba da budemo isključivi i da se oslonimo samo na jednu vakcinu”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je potrebno vidjeti kakvi će biti rezultati i u drugim zemljama.

“Ali svakako cijenimo što smo sa Rusijom uspjeli da napravimo direktnu komunikaciju i što su se stavili na raspolaganje na način da se solidne količine obezbijede za Republiku Srpsku”, istakla je Cvijanovićeva.

“UKC primjer posvećenosti i dobre medicinske usluge”

Cvijanovićeva je danas posjetila UKC RS gdje je razgovarala sa direktorom ove zdravstvene institucije Vladom Đajićem.

“Zahvalnost i podrška rukovodstvu i zaposlenima u UKC-u Republike Srpske, kao i svim zdravstvenim radnicima koji od marta do danas ulažu nadljudske napore u borbi protiv virusa korona”, objavila je predsjednica Srpske na svom Instagram nalogu.

 

Cvijanović je izjavila je da je Univerzitetski klinički centar (UKC) primjer dobre prakse, angažmana, posvećenosti i dobre medicinske usluge, koja se pruža pacijentima iz cijele Republike.

Ona je, nakon današnje posjete ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglasila da se pokazala opravdanom odluka nadležnih institucija Srpske da planski razvija zdravstveni sektor, posebno vodeći računa o tome da u svakoj regiji postoji moderna savremena bolnica.

“Posebno je značajno sve ono što je preuzeto u cilju reorganizacije i prostora i službi UKC-a da bi se uhvatili u koštac sa izazovima pandemije, a da naši ostali pacijenti ne budu uskraćeni za potrebnu medicinsku pomoć”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. Prema njenim riječima, institucije Republike Srpske pokušavaju na svaki mogući način da ojačaju mogućnosti i UKC-a i bolnica širom Republike Srpske, znajući koliki je pritisak sada na njima.

“Mislim da se uspješno nosimo sa svim ovim izazovima, ali i dalje moramo da vodimo računa, da shvatimo da je pritisak na zdravstveni sektor ogroman i da je naša lična odgovornost ključna za poboljšanje situacije i smanjenje tog pritiska”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost rukovodstvu UKC-a i svim zdavstvenim radnicima, koji, kako je navela, predano rade na zbrinjavanju pacijenata vodeći računa o javnom zdravlju i o tome da svako dobije adekvatnu njegu. “Svi naši zdravstveni radnici širom Republike Srpske zaslužuju svaku moguću pohvalu”, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske zahvalila je i UKC-u što je dio tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja ove godine ima za cilj da obezbijedi sredstva za uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

“U Srbiji postoje tri takve banke, a u Hrvatskoj jedna. Mi smo se uputili ka tom cilju, znajući da je to ogroman izazov. Želimo da Banjaluka i Republika Srpska budu mjesto gdje ćemo moći omogućiti majčino mlijeko svim onim bebicama kojima je to neophodno. To je cilj i zdravstvenog sektora, koji želi prijevremeno rođenim bebama da pruži veću šansu da prevaziđu probleme s kojima se nose”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila i Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, koji su inicirali uspostavljanje banke humanog mlijeka.