Cvijanović: Orban najbolje poznaje situaciju na zapadnom Balkanu

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je dobra poruka predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana da su “Srbi rješenje, a ne problem na Balkanu”, jer on najbolje razumije situaciju na zapadnom Balkanu.

– Orban poznaje istorijat Srba, a i najbolje zna da Srbi nikad nisu pravili problem. Građani Srpske se pridržavaju Ustava. Mi smo uvijek raspoloženi za razgovor i dijalog, ali je problem što s druge strane nemamo zainteresovanu stranu za dijalog – kazala je Cvijanović u izjavi gdje učestvuje na Demografskom samitu u Budimpešti.

Komentarišući Samit koji je od iznimnog značaja za zemlje zapadnog Balkana, Cvijanovićeva ističe da su poslate snažne poruke i da Mađarsku treba posmatrati kao dobar primjer provođenja demografske politike.

– Treba raditi na demografskoj obnovi, ali moraju se analizirati uzroci stanovništva koje se “topi”, zbog čega se provode različite pomoći podrške institucijama. Čak i najrazvijene evropske zemlje imaju alarmantnu situaciju. Imaju mali broj rođene djece, brojnu stariju populaciju, bez ikakve demografske obnove – istakla je Cvijanović.

Cvijanovićeva kaže da će se Evropa u budućnosti boriti sa ovom problematikom, te da je upravo Mađarska na vrijeme prepoznala značaj demografske obnove.

Cvijanovićeva je rekla da u Srpskoj kao i u Mađarskoj, već postoje projekti za odživost porodice, podrška tokom šklovanja, podrška mladim bračnim parovima…

Prethodni članakEvropska centralna banka 10. put zaredom podigla kamate
Naredni članakĆurić: Složno i jedinstveno graditi još bolje odnose Trebinja i Herceg Novog