Cvijanović: Oporavak privrede primarni cilj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na Evropskom samitu u Salcburgu da se Srpska u epidemiji virusa korona suočava sa dodatnim izazovima i istakla da je solidarnost unutar Evrope veoma važna, kao i da je oporavak privrede primarni cilj.

Cvijanovićeva je navela da se prvi izazov odnosi na zaštitu zdravstvenog sistema u uslovima epidemije, drugi na obezbjeđivanje uslova za nastavak života u novonastalim okolnostima, a treći na obrazovni sistem, čije funkcionisanje mora biti obezbijeđeno bez većih opasnosti.

Ona je naglasila da u svemu tome svaka zemlja mora da ima plan za oporavak, a „to je teško jer se ne zna koliko dugo će kriza trajati, ali se zna da će ostaviti posljedice“.

Cvijanovićeva je podsjetila da Srpska, odnosno BiH nije članica EU, ali da je solidarnost unutar Evrope veoma važna, ističući oporavak privrede kao primarni cilj.

„Moramo održati privredu na nivou, ali će biti potrebno dosta vremena da se vratimo na nivo prije pandemije virusa korona. Ja se prvenstveno koncentrišem na privredu i njen oporavak“, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović učestvuje na 16. Evropskom samitu u Salcburgu, koji traje do sutra. Cvijanovićeva učestvuje na panelu pod nazivom „Evropa, korona i demokratija – opasnosti i prilike“.

Tokom samita u Salcburgu, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Između ostalog, biće riječi i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji, a u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Tema ovogodišnje konferencije je „Evropa, solidarnost i mir“, a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Predstavnici medija 16. Evropski samit u Salcburgu mogu pratiti na internet stranici IRE, na linku https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.